Navracsics: Vissza lehet fordítani a fiatalok elvándorlását

2013. július 13. 14:26

Navracsics Tibor kormányfőhelyettes szerint a fiatalok elvándorlása nem visszafordíthatatlan folyamat.

2013. július 13. 14:26

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton Budapesten, a Fidelitas országos kongresszusán hangsúlyozta: nem adminisztratív eszközökkel kell megakadályozni, hogy külföldre menjenek a fiatalok. A magyar politika feladata, hogy olyan bővülő munkaerő-piaca legyen az országnak, ahová szívesen visszajönnek a magyar fiatalok, és szívesen jönnek fiatalok más uniós országokból is – jelentette ki.

Navracsics Tibor elmondta: nem hisz az önálló ifjúságpolitika mint kormányzati politika létjogosultságában, hisz viszont abban, hogy léteznie kell egy ifjúságpolitikai programnak, amely az új nemzedék, az ifjúság szempontjából fogalmazza meg a kormányzati politikai gondolatokat. Hangoztatta: a Fidelitas olyan nemzedéki tömörülés, amely a közélet mellett köteleződik el, és ez óriási érték. Akik a Fidelitast választják politikai közösségét és egyben a nemzetet mint politikai közösséget választják. A Fidelitasnak a jövő Magyarországát kell képviselnie, ugyanakkor a Fidelitas nem azért nemzedéki szerveződés, hogy csak egy nemzedék lobbi-szervezeteként létezzen – emelte ki.

Kitért arra, hogy a közigazgatás megújításában a Fidelitas a legfontosabb utánpótlás lehet, és a fiatalítás minőségi javulást is eredményez majd. Megjegyezte: ma a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) dolgozók kétharmada negyven évesnél fiatalabb, és a nemzedékváltás a területi közigazgatásban is meg fog jelenni. Itt a Fidelitas elengedhetetlen és stratégiai szövetségesük – mondta  Navracsics Tibor.

Ágh Péter, a Fidelitas elnöke a legfőbb kihívásnak azt nevezte, hogy segítsék a fiatalok foglalkoztatását. Felidézte egyebek között az első munkahely-garancia program elindítását, amelynek keretében több ezer fiatalnak biztosítottak munkalehetőséget. Emlékeztetett arra, hogy elindult a 18-35 éves korosztály vállalkozóvá válását támogató program is, amelynek eredményeként 1500 új vállalkozás jöhet létre. Emellett a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását célzó programra több mint 110 milliárd áll rendelkezésre, ebből 37 ezer fiatal pályakezdő kap támogatást.  Utalva a következő választásokra azt mondta: akik „megindulhatnak irányukba”, még egymással foglalkoznak, de ha kiderül, kik is az ellenfelek, akkor együtt kell fellépni.

Mihalovics Péter, a Fidelitas országos választmányának elnöke az Új Nemzedék Program kidolgozását idézte fel, és azt mondta: akkor lehet sikeres az ifjúságpolitika, ha folyamatosan meghallgatják a fiatalok véleményét, és a lehető leghatékonyabban próbálják a döntéshozatalba becsatornázni. Kiemelte: 2012-ben a kormány egyhangúlag elfogadta a programot, és most uniós források bevonásával igyekeznek a benne foglalt célokat megvalósítani. Létrehozták az Új Nemzedék Központot, és elindult az Új Nemzedék Plusz projekt, amelyre két év alatt 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Cél továbbá, hogy minden megyében legyen ifjúsági tanácsadó rendszer.

Konstantinos Kyranakis, az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) elnöke a tanácskozáson köszönetet mondott Dömötör Csabának, a YEPP korábbi magyar elnökének munkájáért. Az erkölcsi iránytű ugyanaz marad – hangoztatta, kitérve arra, hogy a magyar elnök olyan elvekre koncentrált, amely megkülönbözteti őket más politikai erőktől.

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. július 14. 13:31
Navracsics: Vissza lehet fordítani a fiatalok elvándorlását Mivel, te barom? Trafikmutyival, földmutyival, lopással, sikkasztással, HAZAÁRULÁSSAL?
FOB
2013. július 14. 12:34
"– Ha marad a maffiaállam, akkor lesz hét-nyolcszázezer ember, akik majd úgy élnek, mint Indiában a maharadzsák, Simicska és a társai meg a lokális Simicskák. A többiek megtekinthetőek itt is, ha kinéz az ablakon. Ott ülnek és kéregetnek. Csak már nincs, aki adjon nekik. Egy polárisan megosztott társadalom alakul majd ki. Illetve lesz egy harmadik rész, az élelmesek. Ők elmennek külföldre. Egymillió elmegy, a maradék nyolcmillió tizede jól él, a többiek meg vegetálnak." http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/maffiaallam_titkai
potyka
2013. július 14. 11:06
"Navracsics: Vissza lehet fordítani a fiatalok elvándorlását" Bizony ám, de nem egy ilyen főhülyével! http://www.youtube.com/watch?v=bGjX-ihnA4E Minden eszköz a kezetekben hogy a fiatalok maradásra bírjátok, de ha továbbra is csak trafikoztok és föld mutyiztok ez nem fog összejönni! Először is a felcsúti majmot tegyétek a megfelelő helyre! "Diliházba?" Ha ez kész, lehet tovább lépni! Azért mert valaki fiatal nem feltétlenül hülye!
Zokni
2013. július 14. 10:28
A szokásos szócséplésen túl egy információt találtam csupán a cikkben:N. "...nem hisz az önálló ifjúságpolitika, mint kormányzati politika létjogosultságában, hisz viszont abban, hogy léteznie kell egy ifjúságpolitikai programnak, amely az új nemzedék, az ifjúság szempontjából fogalmazza meg a kormányzati politikai gondolatokat." Ebből az következik, hogy a Fidesz hivatalosan továbbra sem vállalja fel a fiatalság, mint - mindnyájunk számára oly fontos - önálló szociológiai egység problémáit, hanem a felelősséget legrosszabb esetben is a "FISZ"-re (Fidesz Ifjúsági Szövetségre…) hárítja. Ezzel belülről eleve támadhatatlanná teszi az oktatás-, szociális-, és foglalkoztatáspolitikai döntéseit; kirekeszti a vezetésből az ifjúságpolitikát képviselő új politikai nemzedékét, a pártdemokráciát korlátozva. Amúgy ez teljesen logikus, és következetes taktika. Ez folyik Damaszkusz óta. (Amikor is az irányváltást tulajdonképpen személyi váltásként kellett volna végigcsinálniuk... De akkor hol lenne most Orbán? Ülne egy poros bírósági folyosón az aktuális ügyfelével a bontóperre várva, vagy a felcsúti pálya mellett köpködné a szotyit egy NB 3-as rangadón...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!