BM: Nem nyilvánosak a Portik–Laborc-ügy hangfelvételei

2013. május 08. 12:01

A Belügyminisztériumhoz nem érkezett igény a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti beszélgetéseket rögzítő hangfelvételek titkosságának feloldására, azok továbbra sem nyilvánosak – közölte az MTI érdeklődésére Samu Attila miniszteri főtanácsadó. A Jobbik a legfőbb ügylszhez fordult a Portik–Laborc-ügy hódmezővásárhelyi vonatkozásai miatt.

2013. május 08. 12:01

Samu Attila miniszteri főtanácsadó rámutatott: az, hogy az ügyben a titokgazda Alkotmányvédelmi Hivatal feloldotta az anonimizált leiratok titkosságát, nem jelenti azt, hogy a hangfelvételek – amelyeken hallhatóak az anonimizált információk – minősítése megváltozott volna. Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát.

Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Április 30-án bejelentették, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik–Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságot állít fel.

A Jobbik pedig kérdésekkel és közérdekű bejelentéssel fordul a legfőbb ügyészhez a Portik Tamás érdekeltségébe tartozó General Média és Hódmezővásárhely önkormányzata között létrejött 2007-es adásvétel miatt – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Hegedűs Lorántné.

Ismertette: a volt iskolaépületet 2007-ben az akkor Lázár János – jelenlegi Miniszterelnökséget vezető államtitkár – vezette önkormányzat pályáztatás nélkül, egy sürgősséggel összehívott zárt ülésen adta el a Portik Tamás családi érdekeltségébe tartozó Generál Média kft-nek. Mindezt úgy, hogy az eladás előtt a négyezer négyzetméteres ingatlanról az önkormányzat törölte az építési tilalmat és átsorolta egy építésileg kedvezőbb kategóriába. A Generál Média ezért cserébe a szerződés szerint öt éven át havi 600 ezer forint hirdetési felületet biztosított az önkormányzatnak – mondta az ellenzéki képviselő.

Hegedűs Lorántné hangsúlyozta: Lázár János polgármesterként az előterjesztője és az előkészítője is volt az ügyletnek. A Jobbik azt szeretné, ha a legfőbb ügyész megvizsgálná az ügy körülményeit és mielőbb tisztázódna az ügy „hódmezővásárhelyi szála”. Emlékeztetett arra is: az ugyanebben a témában a legfőbb ügyésznek hétfőn feltett azonnali kérdésére Polt Péter azt válaszolta a parlamentben, hogy a konkrét ügyben május 1-jén két őrizetbe vételt történt, és folyamatban van a nyomozás adócsalás ügyében, amely annál a cégnél merült fel, amelynek tagjait, vezetőit most őrizetbe vették.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. május 08. 14:33
Én itt értesítem a belügyminisztériumot, hogy meg AKAROM hallgatni a Labotcz összes CD-jét!
trespass
2013. május 08. 14:23
Hiába na a vatikáni archívumba se engednek be senkit.:) Azt mondták a híveknek, hogy higyjétek el amit mi mondunk, mert az az igaz és ők elhiszik. A többi meg le van szarva, úgy sem tudja bizonyítani az ellenkezőjét.
kommenter
2013. május 08. 13:56
ürgebőrban jött a portik és 2008-ban elkészítették a 2007-es kósa videót. laborc találkozott joszip tottal és kaya ibrahimmal is?
kukagyerek
2013. május 08. 13:26
Titkosítgatunk, titkosítgatunk, fineszes elvtársak? Csak nem, pöcse van a fideszes menyasszonynak is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!