Újrakezdik a vörösiszap-pert

2013. február 04. 10:36

Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken.

2013. február 04. 10:36

Szabó Györgyi tanácselnök hétfőn közölte: a tavaly szeptembertől megtartott 26 tárgyalási nap mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát kell újratárgyalni, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt. A bíróság eredetileg hatósági tanúk meghallgatásával folytatta volna február 4. és 8. között a tárgyalást, ehelyett a vádirat újbóli ismertetése kezdődött el. Tájékoztatása szerint az egyik ülnök személyének megváltozása miatt kell újratárgyalni az ügyet, ugyanis amennyiben a bíróság enélkül folytatná az eljárást, annak hatályon kívül helyezés lenne az eredménye a jogszabályi előírások alapján. A büntetőper tárgyalása kedden, a hétfőn elkezdett iratismertetéssel folytatódik.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A büntetőper tavaly szeptember 24-én kezdődött a Veszprémi Törvényszéken.

A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához, a vádlottak - akik akkor valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak – a hatóságokat, külső szervezeteket és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról, és késve adtak jelzést a MÁV-nak és a zöldhatóságnak. Mentésre irányuló intézkedést a katasztrófa után a vádlottak egyike sem tett, és elmulasztották a segítségnyújtást is.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya őrnagy
2013. február 04. 11:53
" a hatóságokat, külső szervezeteket és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról" A szovjet embertipus, a cucialista tábor, vagyis a humanista baloldalra jellemző, ahol a "legfőbb érték (az a néhány) ember". Lásd Csernobil.
freehckr
2013. február 04. 11:33
Úgy ahogy van, az egész igazságszolgáltatást fel kell szántani, és a helyét sóval behinteni. Röhej, amit itt is csinálnak, ezeket úgy b*sznák ki az utcára a versenyszférában, hogy a lábuk nem érné a földet...
Viktus
2013. február 04. 11:31
Na talán egy tíz-húsz év alatt lemegy a pör ... :P Ez Magyarország a TEK is újra akciózott a hétvégén alátámasztva micsoda szükség van rá sok milliárdért ... lekapcsolta gyogyós Jucit ... A helyzet, attól eltekintve, hogy az utca nagy részét lezárták, és mindenütt rendőrségi járművek álltak, az egyik szomszédnak mégsem tűnt nagyon drámainak: a TEK-es pszichológus és az emeleti erkélyen álló nő normális hangon tárgyalt - mondta az utca túloldalán lakó idős nő. Amikor végül a nő kijött, a kommandósok beugráltak a kertbe, hogy lefogják. "Hárman átugrottak a kapun, a negyedik meg kinyitotta - mert nyitva volt -, és úgy ment utánuk" - emlegették többen is a faluban. http://www.origo.hu/itthon/20130131-a-tek-egy-ersekvadkerti-csaladi-haz-udvaran-riport.html :D
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. február 04. 11:30
ez ám a jó buli, háromévente a nulláról újrakezdeni mindent, majd harminc év múlva kiszabunk egy 100 ezer forintos bírságot még jó, hogy Orbán szerint nem vagyunk többé következmények nélküli ország, mert nem tudom mi történne ha az lennénk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!