Hoffmann: 16 milliárd a közoktatás megújítására

2013. február 27. 11:41

Több mint 16 milliárd forintot fordítanak az Új Széchenyi terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) forrásaiból a köznevelési rendszer tartalmi megújítását és a pedagógusképzés átalakítását, az életpályamodell kidolgozását célzó programokra 2015 elejéig – jelentette be Hoffmann Rózsa szerdán egy egész napos konferencián Budapesten.

2013. február 27. 11:41

Az oktatásért felelős államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a közoktatás fejlesztését, szakmai, informatikai támogatását célzó programrészre mintegy 6,8 milliárd forint jut, míg a pedagógus továbbképzés megújítását és az életpályamodell kidolgozását segítve csaknem 9,9 milliárd forintot különítenek el. Hoffmann Rózsa megjegyezte: az oktatási ágazat a rendelkezésre álló forrásokat száz százalékosan lekötötte és ki tudja használni. Ez igen nagy eredmény, ugyanis az uniós források lekötése és lehívása a korábbi években nagyon sok gondot okozott.

Az oktatási államtitkár a tartalmi változásokat részletezve kiemelte: óriási munka volt a kerettantervek megújítása, amelyek a köznevelési rendszer átalakítását célozzák. Eddig mintegy hatezer oldalnyi kerettantervet dolgoztak ki, 200-300 szakember közreműködésével.

A pedagógusképzés kapcsán elmondta: a jogszabályi alapokat megteremtették, megszületett a vonatkozó kormányrendelet, továbbá a képzési, kimeneti követelményeket is kidolgozták. Emlékeztetett arra, hogy újra kétszakos lesz a pedagógusképzés, amelynek a köznevelési rendszer igényeit kell kiszolgálnia. A változások szervesen kapcsolódnak az életpályamodellhez, és megszületett az a rendelet is, amelynek alapján kiemelt, 25-75 ezer forintos ösztöndíjat biztosítanak a tanárképzésben résztvevőknek. Az oktatási államtitkár összegzése szerint a köznevelés megújításának kulcsszereplője, a pedagógus olyan pálya elé nézhet, amely kiszámítható és jól szabályozott.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toportyántiszteletes.2
2013. február 27. 14:37
Tetszetősek ezek a rákosista szövegpanelek:a jogszabályi alapokat megteremtették, megszületett a vonatkozó kormányrendelet, továbbá a képzési, kimeneti követelményeket is kidolgozták,blablabla...Ritka alacsony erkölcsről tanuskodik.
devlaci2
2013. február 27. 12:53
A Párbeszéd Magyarországért képviselője, Scheiring Gábor facebookon válaszolt egy provokatívra sikeredett bejegyzésemre http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/02/scheiring-gabor-facebookon-valaszolt-az.html
Gombóc XVI. Artúr
2013. február 27. 12:48
"2015 elejéig" azaz majd valamikor, de idén nem. Amúgy 2015-ben már egy új kormány lesz és új költségvetés, akár I.Viktor uralkodik akár nem. Ismét a más farka és a csalán...
Viktus
2013. február 27. 11:57
Miből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!