Már 370 ezren kérelmeztek magyar állampolgárságot

2013. január 02. 11:35

Az elmúlt két évben 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot, az elutasítások száma kevesebb mint 1,5 százalék – nyilatkozta Semjén Zsolt, aki elmondta azt is, idén hangsúlyozottan fordulnak majd a nyugati magyarság felé.

2013. január 02. 11:35

Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese az MTI-nek elmondva közölte, hogy az elmúlt két év 370 ezer állampolgárság-kérelmének részletes statisztikai adatairól csütörtökön közleményben számolnak be. Jelezte ugyanakkor, hogy az elutasítottak száma 1,5 százalék alatt van. Ezek nagy többsége olyan ember, akiről kiderült, hogy semmilyen, még a környezetében elvárható szinten sem beszél és nem is tanul magyarul, illetve felszólításra sem tett eleget a hiánypótlásnak. Alacsony számban ugyan, de olyanok is vannak közöttük, akiket köz- vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt utasítottak el. „Felelősségünk az, hogy ügynökök vagy szélsőséges őrültek ne kapjanak magyar állampolgárságot” – fogalmazott Semjén Zsolt, hozzáfűzve ugyanakkor: az elutasításokat még egyszer áttekintik, hogy senkit ne érjen méltánytalanság.

Elmondta azt is, hogy 2013-ban hangsúlyozottan fordulnak a nyugati magyarság felé. Ennek két eleme a Julianus- és a Kőrösi Csoma Sándor-program. Előbbi célja az, hogy a diaszpóra magyar szervezetei a magyar állam segítségével összegyűjtsék a tárgyi emlékeket a magyarságról, arról, hogy az adott magyar közösség mennyiben gazdagította az egyetemes magyar kultúrát és a befogadó ország kultúráját. Ezek dokumentálása nagyon fontos, mert sok helyütt „az utolsó pillanatban vagyunk” – hívta fel a figyelmet a politikus. A Kőrösi Csoma Sándor-program lényege pedig, hogy „megkeressük a kiküldötteink révén a diaszpóra szervezeteit és közösségeit, hogy megerősítsük őket a magyar identitásban és nyelviségben” – ismertette Semjén Zsolt.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. január 03. 11:21
Fájdalmas lesz az AB döntése
Hunor N.
2013. január 02. 13:55
Kárpát-alján 100-300 euróba kerül a magyar állampolgárság. Bárkinek. http://radicalpuzzle.blogspot.hu/2012/12/en-van-madzsar.html
Gombóc XVI. Artúr
2013. január 02. 13:36
Akkor egy dolgot magyarázzon el nekem valaki a regisztráció kapcsán. Anno azt mondták, hogy nincs kétféle magyar állampolgár, ezért kapnak szavazati jogot a külföldön élő magyar állampolgárok is. Ez oké, de egy valamit nem értek. Ha ők levélben is regisztrálhatnak, akkor a Magyarországon élő magyar állampolgárok miért nem tehetik ezt meg? Nekik miért kell személyesen regisztrálniuk? Most akkor tényleg nincs kétféle magyar állampolgár, vagy valaki nem mond igazat??
Secnir
2013. január 02. 13:27
" Alacsony számban ugyan, de olyanok is vannak közöttük, akiket köz- vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt utasítottak el. „Felelősségünk az, hogy ügynökök vagy szélsőséges őrültek ne kapjanak magyar állampolgárságot” – fogalmazott Semjén Zsolt, hozzáfűzve ugyanakkor: az elutasításokat még egyszer áttekintik, hogy senkit ne érjen méltánytalanság. " ...és itt szeretnék érdeklődni, hogy semjén fővadász úr honnan tudja azt, hogy a jelentkezők közül ki volt ügynök és ki nem? honnan tudja bukott doktor úr, hogy hány főről van szó? kiket takar az a jog, hogy 'még egyszer áttekintsék' a kérelmeket nemzetbiztonsági szempontból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!