Kónya: Az igazságszolgáltatás nem állhat egy szoborrongáló mellé

2012. szeptember 27. 15:10

Az erőszak és a jog kizárja egymást, ezért nem fogadható el, ha egy bíró erkölcsileg pozitívnak minősíti a Horthy-szobrot festékkel leöntő ügyvéd cselekedetét – nyilatkozott Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a Kossuth Rádió Krónika című műsorának csütörtökön.

2012. szeptember 27. 15:10

A kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet az ügyben szerdán első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében. Közölték: Dániel cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”.

Kónya István csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a jog, az ítélkezés, a büntető igazságszolgáltatás soha nem állhat az erőszak mellé. „A szobor leöntése rongálás, tehát bűncselekmény. Ez nem a véleménynyilvánítás szabadsága, tehát erre itt nem ideillő hivatkozni” – mondta. Álláspontja szerint a történelmi szempontból vitát kiváltó hasonló ügyekben a bíróságokon különösen figyelnek erre, hiszen a bűnösség kimondása ebben az esetben például ellentétes a bírói véleménnyel. Az elnökhelyettes nem emlékszik arra, hogy hasonló eset történt volna az ítélkezési gyakorlatban.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisrike
2012. szeptember 28. 17:51
Bocsánat! Sapienti( már, ha vannak köztünk) sat.
kisrike
2012. szeptember 28. 17:20
Fiúk! Elfogyott a spiritusz?
kisrike
2012. szeptember 28. 11:24
És ez vonatkozik a többi szarházira is!Minden tisztelet mellett , persze.
kisrike
2012. szeptember 28. 07:54
A nyilas bunkók, akik(bár szerintem amik) alapban rommá tették ezt az országot. Amik miatt bejöttek az oroszok,és amik miatt most is szívunk. Kussoljanak, vagy inkább fizessenek az elmúlt hatvan évért, mert erről ők tehetnek és a mai követőik, Fizettek fiúk? Mert lány ilyen hülye nem lehetett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!