LMP: Ne terjesszék ki a költségvetési felügyeletet!

2012. augusztus 14. 16:59

Az LMP aggályosnak tartja a költségvetési felügyelet kiterjesztését, amellyel szerintük a Fidesz közintézmények újabb sorát vonta kézi vezérlés alá. A költségvetési felügyelők kinevezésének legutóbbi hulláma mintegy tíz oktatási és felsőoktatási intézményt ért el, szigorította az ELTE megfigyelését, és ellenőrzés alá vette a Magyar Országos Levéltárat is.

2012. augusztus 14. 16:59

Az LMP közleményében felszólítja a kormányt, hogy ne engedje „Matolcsy György komisszárjait” a kórházak, a főiskolák, kulturális intézmények közelébe, tartsák tiszteletben az egyetemek autonómiáját. A költségvetési felügyelet kiterjesztése szerintük sokszor nem konkrét gazdálkodási problémák megoldására irányul, hanem a közvetlen kormányzati ellenőrzést terjeszti ki újabb és újabb szervekre.

A képviselők álláspontja szerint megfélemlítéshez és teljes politikai kiszolgáltatottsághoz vezethet az, hogy a költségvetési felügyelők indokolt esetben „felfüggeszthetik az intézmények kötelezettségvállalásait”, és más módon is beleszólhatnak a gazdálkodásába. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány a saját gazdaságpolitikai kudarca és megszorításai által előidézett bajt egy ilyen redundáns államháztartási „csendőrség” kialakításával és a közintézmények autonómiájának akár teljes megvonásával tetézi.

Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely leszögezte: pártjuk meggyőződése, hogy költségvetési felügyeletre nem is lenne szükség, ha a kormány a tízmilliárdokat elnyelő látványberuházások és az igazságtalan egykulcsos adó helyett elegendő forrást biztosítana az oktatási, egészségügyi és kulturális intézményeknek.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2012. augusztus 14. 17:33
Már megint igaza van az LMP-nek.
kjkj945
2012. augusztus 14. 17:30
lómap......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!