Médiatörvény-módosítások: elégedetlen az ellenzék

2012. május 16. 14:45

Több javaslatot is elfogadott szerdán az Országgyűlés a médiaszabályozás módosításával kapcsolatban. Az ellenzék szerint a módosítás lehetőséget teremt például arra, hogy a Klubrádió esetében a bíróság által odaítélt frekvenciajogosultság ne legyen érvényesíthető.

2012. május 16. 14:45

Az alapvető jogok biztosának alkotmánybírósági beadványát érintő, valamint egy korábbi, vitatott javaslatot pontosító kapcsolódó módosítások mellett három bizottsági változtatást is elfogadott szerdai ülésén az Országgyűlés a médiaszabályozást illetően.

Szabó Csaba (Fidesz) módosító javaslatának visszavonása után a bizottság kormánypárti többsége Menczer Erzsébet (Fidesz) kapcsolódó javaslatát fogadta el. Ez az előterjesztés – a korábbival ellentétben – már nem tartalmaz egy ellenzék által kifogásolt részt, miszerint a korábbi, rádiózásról és televíziózásról szóló törvény alapján műsorszolgáltatási jogosultságot szerző csatorna, ha csak ezt követően köt szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával, akkor kizárólag kereskedelmi csatornaként működhet. Az új módosítás mindössze annyit köt ki, hogy ilyen esetben csak a Médiatanács köthet hatósági szerződést.

Mandur László (MSZP) a módosítással kapcsolatban több kifogást is megfogalmazott. Továbbra is vitatta a beadvány házszabályszerűségét, és úgy vélték: jogbizonytalanságot teremt, mivel nem határoz meg eljárási határidőt a Médiatanács számára például egy pályázati határozattal szembeni bírósági felülvizsgálati kérelem esetén. Azzal sem értett egyet, hogy egy pályázat végén a testület egy lebonyolított és a győztes megjelölésével záruló pályázat végén sem köteles szerződést kötni a nyertessel. A javaslatot benyújtó Menczer Erzsébet, mint mondta, arra törekedett, hogy beadványa ne adjon okot félremagyarázásra, és ne legyen visszamenőleges hatályú. Ez utóbbit azonban Mandur László vitatta.

Karácsony Gergely (LMP) szerint a módosítás lehetőséget teremt például arra, hogy a Klubrádió esetében a bíróság által odaítélt frekvenciajogosultság ne legyen érvényesíthető. Az alapvető jogok biztosának Ab-beadványával kapcsolatban benyújtott javaslatról úgy vélte, hogy csak részben kezeli a felvetett problémát.

Szabó Máté ombudsman alkotmánybírósági beadványa szerint a médiatörvény több – a médiatanács elnökének és tagjainak  megválasztására, valamint a megbízatás megszűnésére vonatkozó – rendelkezése együttesen értelmezhetetlen és alkalmazhatatlan, lehetővé téve, hogy eltérő személy legyen a hatóság és a médiatanács elnöke. A miniszterelnök kinevezhet új elnököt az NMHH élére, viszont az előző médiatanács-elnök megbízatása egészen addig nem szűnik meg, amíg az NMHH új elnökét meg nem választják a médiatanács elnökévé. Erre vonatkozik Menczer Erzsébet javaslata, amely szerint a médiatanács elnökének megszűnik a megbízatása, ha az Országgyűlés a kinevezése után 30 napon belül nem választja meg a médiatanács elnökévé.

A bizottsági javaslatok egyike a törvényben tartja a nyilatkozat visszavonásának szigorúbb előírásait, vagyis továbbra sem vonhatja vissza az interjút az a megkérdezett, aki közéleti eseményekkel kapcsolatban szólalt meg, az ország számára jelentőséggel bíró eseményről beszélt, valamint a közszereplő, ha megbízatásával kapcsolatban kérdezték. Egy másik bizottsági módosító javaslat szabálysértési törvénybe is beemeli az újságírók védelmét a forrásvédelem esetében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!