Korlátoznák a cégek készpénzforgalmát

2012. május 22. 17:41

A parlamentnek most benyújtott törvényjavaslat a vállalkozások közötti készpénzfizetést havonta és szerződésenként 5 millió forintban korlátozza. A szabályozás elfogadása esetén 2013. január 1-jén lép hatályba.

2012. május 22. 17:41

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára kedden a parlamentben az adózást érintő törvények módosítását kezdeményező törvényjavaslat általános vitájában elmondta: a Széll Kálmán Terv 2.0-nak megfelelően, a fekete és szürkegazdaság visszaszorítása érdekében a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett vállalkozások 2013. január elsejétől egy naptári hónapban egy szerződés alapján legfeljebb 5 millió forint értékben teljesíthetnek készpénzszolgáltatást.

A nemzetgazdasági tárca dokumentuma alapján a vállalkozások közötti készpénzforgalom korlátozása szakmai körökben évek óta ismert javaslat, amely sok szakember szerint eszköze lehet a feketegazdaság visszaszorításának, továbbá a gazdasági, gazdálkodási folyamatok átláthatóbbá tételének.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2012. május 22. 20:54
Sok cég a tapasztalatai alapján ragaszkodik a készpénzes fizetéshez. Mert átutalással nem fizették ki vagy csak jelentős késéssel. Ez főleg az építőiparban jellemző. Ezzel az öt milliós korlátozással megint csak csökkentik a belső keresletet, forgalmat. Persze az adózásnak látszólag jót tesz. De a csökkenő forgalom miatt lehet, hogy a növekvő adózási fegyelem mellett is csökkenő adóbevételek lesznek.
realista
2012. május 22. 19:30
A világ pénzügyi válságait a virtuális pénzek okozzák. Készpénzzel nem lehet úgy trükközni, mint a virtuális pénzzel, csak annyit tudsz fizetni amennyi pénzed van. Ha kölcsönkérsz, az is valós pénz. Persze úgy nem olyan kényelmes az élet, de biztonságosabb.
gyula
2012. május 22. 19:24
Ezt az intézkedést véletlenül sem a banlklobbi akarja , ugye ??
blogen
2012. május 22. 18:45
Szépen védik a tranzakciós adót. Ugyanakkor számos kézpénzhelyettesítővel ki lehet váltani. Kötvényekkel például. Mivel azokra nem vonatkozik és mivel a napi árfolyamváltozások általában nem jelentősek, ezért nagyszerű készpénz helyettesítő lehet belőlük, ha valaki a tranzakciós adót több milliós átutalások helyett immár készpénzzel nem tudná kikerülni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!