Határozat születhet a nemzeti örökségről

2012. március 28. 11:06

Az indítvány elfogadásával a parlament egyebek mellett elkötelezné magát a Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökség megőrzése és továbbadása mellett.

2012. március 28. 11:06

A nemzeti örökségről szóló határozati javaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek szerdán. Az indítvány elfogadásával a törvényhozás egyebek mellett elkötelezné magát az iránt, hogy „Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökségünket utódaink, valamint az emberiség számára megőrizze és továbbadja”. Lázár János, Semjén Zsolt és L. Simon László azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés erősítse meg: Kárpát-medencei kulturális örökségünk nemzetünk múltjának és jelenének pótolhatatlan és egyedi forrása, valamint az európai és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője. 

Rögzítenék továbbá, hogy a parlament „határozottan támogatja a magyar-magyar örökségi turizmust annak érdekében, hogy a XX. században a történelem viharai által szétszakított nemzetrészek ismét egymásra találjanak” és elkötelezné magát amellett, hogy a Kárpát-medencei nemzeti kulturális örökséget az utódok, valamint az emberiség számára megőrzi és továbbadja.

A javaslat indoklása szerint a Kárpát-medence magyar kulturális öröksége nemzeti önazonosságunk alapvető hordozója, s egyúttal nemzeti közösségünk hozzájárulása Európa és a világ kultúrkincséhez. A határozati javaslatot várhatóan 2012 áprilisában, a műemléki világnap hónapjában és a magyar állami örökségvédelem intézményes működésének 140. évfordulóján fogadják el a képviselők.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!