Életbe lépett az ebadó

2012. január 02. 10:01

Január 1-től szedhetik az önkormányzatok az ebadót, mely alapesetben évente maximum 6 ezer, veszélyes kutyák esetén pedig legfeljebb 20 ezer forint lehet. Nem minden eb után kell azonban fizetni.

2012. január 02. 10:01

Az állatvédelmi törvény módosításával január 1-től ebrendészeti hozzájárulás néven bevezették az ebadót. Az év első napján legalább 4 hónapos ebek után már szedhető az adó, amit annak kell megfizetnie, akinek az adott év első napján az oltási könyvben szerepel a neve. Az önkormányzat a veszélyes kutyák után legfeljebb 20 ezer, más ebek után legfeljebb 6 ezer forint adót szedhet. A fizetendő összeget az eb tartási céljának, állatjóléti és ebrendészeti jellemzőinek, és az ebtartó szociális helyzetének figyelembevételével határozzák meg.

Nem szedhető ugyanakkor ebadó a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő magyar kutyafajtákba tartozó törzskönyvezett; a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; a veszélyes eb kivételével az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott eb után.
   
Az önkormányzat köteles a befolyt adó teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására fordítani.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2012. január 02. 12:35
Nem értem, mi ezzel a bajotok azon kívül, hogy a Fidesz vezette be. A kutyák és gazdáik hihetetlen károkat okoznak a városban (és persze vidéken is), és itt nincs termékdíj meg jövedéki adó, ahol hozzá tudnának járulni a költségvetéshez. Kutyaszart láttatok már, léptetek bele? Játszótéren is? Összehugyozott kapualjt, fákat, falakat, széttúrt parkokat? Ha sikerülne a beáramló pénzeket a helyreállításra és gondozásra fordítani, szerintem mindenki boldog lenne. Ja, és van kutyám - sok-sok éve már.
Soma
2012. január 02. 11:55
Szerintem minden kutya eb. Ha nem értem félre a mentességet, akkor Golden után nem kell fizetni, uszkár után meg igen. Az adó attól adó, hogy az alanya egyértelmű legyen. Nekem semmi kifogásom az ebadó ellen, de a mentességnél azt venném figyelembe, hogy ki a gazda! Aki mindenkit elvesztett maga mellől és a politikai maffia "megjutalmazta" pár tízezer Ft nyugdíjjal, tőle nem szedném be! Csakhogy: Az önkormányzati urak és hölgyek a saját érdekeiken túlmenően nem ismerik az "önkormányoltak" összetételét.
vahur
2012. január 02. 11:16
Pont leszarom, egy kutyánk van és ez éves szinten nem tétel! Azért az jobban érdekelne tételesen, fillérre, mire fogják költeni, vagy ez is be megy a lukas kalapba? Bicikli út, LMP támogatás, segély, ügyészségi jutalom, törvény asztala, remélem nem ebből lesz!
Szorgos Lajhár
2012. január 02. 11:15
Oldalfüggetlenül: Meglátjuk, hány szerencsétlen kutyát csapnak ki az amúgy másra (alkohol, dohány) szívesen költő gazdáik, illetve lesz-e konkrét haszna, vagy megannyi bagatelladóhoz hasonlóan a beszedés stb. költségei meghaladják-e a bevételt???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!