A külhoni egyéni választókerületről dönt a Fidesz-frakció

2011. december 07. 12:03

Gulyás Gergely az alkotmányügyi bizottság ülése után elmondta: jövő hétfőn dönt a Fidesz-frakció a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatokról, így Kövér László házelnök azon indítványáról is, amely külhoni egyéni választókerületet hozna létre.

2011. december 07. 12:03

Jövő hétfőn dönt a Fidesz-frakció a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatokról. Gulyás Gergely az alkotmányügyi bizottság ülésén elmondta: még nem alakították ki álláspontjukat a házelnök javaslatáról, amely lehetővé tenné, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok ne csak listára, hanem egy külhoni választókerületben egyéni jelöltre is szavazhassanak. A fideszes politikus szerint a Kövér László által kezdeményezett megoldás feltehetően négy-öt, a határon túli egyéni választókerületben megszerezhető mandátumot eredményezhetne a parlament 199-es létszámán felül.

A kormánypárti képviselők az alkotmányügyi bizottságban megosztották szavazataikat, a testület így 9 igen szavazattal, 4 ellenében, 11 tartózkodás mellett nem támogatta a házelnök indítványát, ahogyan a Közigazgatás és Igazságügyi Minisztérium sem. A javaslat ugyanakkor megkapta az egyharmados támogatást, így a parlament mindenképp szavazhat róla.

Gulyás elmondta: készek támogatni, hogy az általuk javasolt ezerötszáznál kevesebb ajánlószelvényt kelljen összegyűjteniük az egyéni jelölteknek, de ellenezte az LMP-s Karácsony Gergely indítványát, amely ötszázra csökkentené a szükséges cédulák számát.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2011. december 07. 20:19
Mekkora jóság lesz, amikor majd mennek kampányolni a kedves Azori-szigeteki nemzettársaink szavazataiért. Ami a haza szempontjából roppant fontos, ergo mi fizetjük. Milyen finom lesz mondjuk a Kaliforniai magyar populáció voksaiért folytatott küzdelem pénzelése! mmm! Hogy osztom arányosan el a világot, magyar populáció szerint? Jeruzsálem Erdélyhez tartozik, Kalifornia a Délvidékhez? Mennyiért számolom és írom ezt össze pontosan? Miért kell ezt nekem majd valami módosítós módosított törvényből silabizálnom? Miért nem akarta ezt velem megbeszélni soha senki? Ha külhonban választó és választható, akkor mi a gátja annak, hogy tisztán külhoni párt, tisztán külhoni érdekeket képviselve a magyar parlamentbe kerüljön? Mi lesz itt, ha a 2014-es választásokon a TV előtt ülő jónép arcába mondják, hogy egy párt mondjuk 1millió Magyarországról kapott szavazattal választást nyert Magyarországon? Jó sok kérdés, amire semmi válasz.
szpal
2011. december 07. 19:39
4-5 választókerület: 1. Felvidék 2. Kárpátalja 3. Erdély 4. Vajdaság 5. Horvátország, Lendva-vidék, Őrvidék 6. diaszpóra Gond az, hogy Erdély 2-3-szor akkora, mint Szlovákia, és a magyar lakosság is 3-szorosa ott, mint Szlovákiában, így nehezen lehet eleget tenni annak az AB határozatnak, hogy a választókerületek nagyjából egyenlőek legyenek.
szpal
2011. december 07. 19:35
az egyéni választókerület azért lenne jó, mert akkor 1-1 határontúli közösség arról is dönthetne, hogy pl. Tőkést vagy Markót, Duray vagy a Most - HÍD embereit küldi-e a magyar parlamentbe. A Jobbik, az LMP is meg kellene szervezze a határontúli jelölt kampányát. A szavazás így értelmet kapna. Annak ugyanis nem sok értelme van, hogy az erdélyi magyarok szavaznak egy listára, hogy MSzP v. Fidesz, stb. stb. Mondjuk a nyugati diaszpórát nem tudom, hogyan , milyen elv alapján vonnák 1 vagy akár x számú választókerületbe.
Gumimaci
2011. december 07. 16:24
"külhoni egyéni választókerület" Hol van a hülyeség felső határa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!