A parlament előtt az önkormányzati törvény

2011. november 18. 11:01

Az alapfokú oktatást, valamint a járó- és fekvőbeteg-ellátást a jövőben az állam biztosítaná, továbbá a megyei önkormányzatok szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális intézményfenntartói feladatai is az államhoz kerülnének – közölte pénteken Tállai András önkormányzati államtitkár.

2011. november 18. 11:01

Tállai András önkormányzati államtitkár pénteken a Parlamentben közölte: az új önkormányzati törvény szerint az alapfokú oktatást, valamint a járó- és fekvőbeteg-ellátást a jövőben az állam biztosítaná, továbbá a megyei önkormányzatok szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális intézményfenntartói feladatai is az államhoz kerülnének. Hozzátette: átalakul az önkormányzatok finanszírozása is. A törvényjavaslat alapján a megyei önkormányzatok feladatai 2012. január 1-től kerülnek át az államhoz. A megyei önkormányzatok a továbbiakban kötelező feladatként a területfejlesztést, és területrendezést látják el.

Tállai András elmondta, a kormány célja egy modern, költségtakarékos, feladatorientált önkormányzatiság kiépítése, amely érvényre juttatja a választópolgárok önkormányzáshoz való kollektív jogát, ugyanakkor szigorúbb kereteket ad az önkormányzati autonómiának. Cél továbbá a működési hiány megszüntetése, aminek érdekében feladat alapú támogatási rendszert jön létre.

Az államtitkár elmondása szerint új alapokra kerülnek az önkormányzatok kötelezettségvállalására vonatkozó szabályok is: adósságot keletkeztető kötelezettségvállalást csak a kormány engedélyével tehet majd az önkormányzat. Emellett a javaslat szerint a képviselő-testület önkormányzati hivatalt, vagy közös önkormányzati hivatalt hozhat majd létre, amelynek működési költségét az állam a feladatokkal arányban finanszírozza.

A helyi önkormányzat általános szabályaira, a feladat és hatáskörökre vonatkozó szabályok, illetve a közös hivatalra és a gazdasági kérdésekre vonatozó intézkedések 2013. január 1-től hatályosak, a helyi önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi, méltatlansági és a vagyonnyilatkozati szabályok, illetve a polgármesteri tisztségre vonatkozó összeférhetetlenségi rendelkezések a 2014-es önkormányzati választásokat követően lépnek életbe.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2011. november 18. 13:07
Az új ÖTv az önkormányzati autonómia végét és az állam hatalmának az önkormányzatokra történő korlátlan kiterjesztését hozza. Másképpen megfogalmazva, visszatérés a szocialista tanácsrendszerhez. Két törvényi idézetet szeretnék ismertetni: ÖTv: " a helyi önkormányzatok az egységes állami szervezetrendszer részeként hozzájárulnak az Alaptörvényben foglalt államcélok megvalósításához". TanácsTv: "A tanácsok, mint a szocialista államszervezet részei, eredményesen szolgálják a nép hatalmat, a szocializmus építését." Szerintem még a törvények megfogalmazói is azonosak...
buckafej
2011. november 18. 11:45
Van benne sok értelmes változás, amely az eltelt 21 év tapasztalatain alapul. Hiányolom, hogy a polgármesteri béreket továbbra is túl magasan hagyja, illetve bizonyos létszám alatt sem tiltja meg a főállású polgármesterkedést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!