WL: Kósa átvette volna Orbán szerepét

2011. szeptember 05. 12:32

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott 2006-os diplomáciai távirat Orbán Viktor párton belüli kritikusaival foglalkozik. Öt évvel ezelőtt Stumpf István Brüsszelbe küldte volna a miniszterelnököt, míg Kósa Lajos érdeklődött szerepének átvételértől.

2011. szeptember 05. 12:32

2006. október 12-én bizalmas besorolású diplomáciai táviratot küldtek Washingtonba a budapesti amerikai nagykövetségről - hozta nyilvánosságra a WikiLeaks. A dokumentum beszámol April H. Foley nagykövet és Maximilian Teleki beszélgetéséről. Az Amerikai Magyar Koalíció elnöke a Fidesz-elnök híveinek Orbán Viktorral szembeni kritikájáról konzultált a diplomatával.

A távirat alapján Stumpf István 2006-ban beszélt arról, hogy „Viktor sok komoly hibát követett el” a közelmúltban. Az egykori kancelláriaminiszter ilyen hibaként említette a 2006-os országgyűlési választások elvesztését. Stumpf akkor azt mondta, Orbán Viktor valószínűleg 2010-ben nem lesz miniszterelnök-jelölt, a legjobb helye valószínűleg Brüsszelben lenne.

Orbán Anita, az Intézet a Demokratikus Átalakulásért akkori igazgatója úgy vélte, a magas kampányadósságok miatt a Fidesz a központosítottból alulról építkező párttá transzformálódhat. A távirat megemlíti Kósa Lajost is, aki 2006-ban állítólag őszintén érdeklődött „Orbán szerepének az átvétele iránt, ahogy John Major is tette azt Margaret Thatcherrel”.

A nagykövet mindazonáltal emlékeztette washingtoni feletteseit: Orbán bukását gyakran megjósolták, ám az még sohasem következett be. April Foley idézte Szabados Krisztián politológust is, aki szerint Orbán Viktor hasonlít egy rocksztárra: „egészen addig el fogják fogadni vad következetlenségét, amíg nem untatja őket”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2011. szeptember 05. 18:05
"Öt évvel ezelőtt Stumpf István Brüsszelbe küldte volna a miniszterelnököt, míg Kósa Lajos érdeklődött szerepének átvételértől." stumpf pityu a fönöke, emez kettőnek?
Mardel
2011. szeptember 05. 15:00
Ennyi komoly informátort. Csupa nagy név a szakmában. Csodálkozom, hogy a szomszéd Manci nénit nem idézték, mert ennyi okosságra ő is képes lett volna.
Zázrivecz
2011. szeptember 05. 14:08
"April Foley idézte Szabados Krisztián politológust" "Megállapodás született arról, hogy az ajánlószelvény-gyűjtésben a Hit Gyülekezete segít az MDF-nek. A találkozón Herényi Károly, valamint a párt tanácsadója, a Political Capital (PC) vezetői és tulajdonosai, Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián vettek részt."
itstrue
2011. szeptember 05. 13:55
Áhhh, cseberből vederbe.. Kósa 19, Orbán 1 híján 20.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!