Munka törvénykönyve: elégedetlen szakszervezetek

2011. augusztus 16. 17:36

Eredménytelennek tartják a szakszervezetek az új Munka törvénykönyvéről tartott egyeztetéseket. Keddi sajtótájékoztatójukon a szervezetek kiemelték: egyelőre sem formális, sem informális visszajelzést nem kaptak a tárgyalások folytatásáról.

2011. augusztus 16. 17:36

A Nemzetgazdasági Minisztériummal(NGM) múlt héten egyeztetett a készülő új Munka törvénykönyvéről az érdekképviseletekkel, a négy szakszervezet azonban eredménytelennek tartja a találkozót. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökei kedden sajtótájékoztatójukon elmondták: egyelőre sem formális, sem informális visszajelzést nem kaptak a tárgyalások folytatásáról.

A négy együttműködő szakszervezet képviselői egyetértettek abban, bármikor készek az érdemi tárgyalásokra a Munka törvénykönyvéről, és szeretnék, ha ez a szeptemberi eleji kormányülés előtt megtörténne.

Borsik János, az ASZSZ elnöke szerint úgy kellett volna tárgyalni, hogy első lépésben összegzik a közel 20 éves tapasztalatokat, és a kormány, a szakszervezetek, valamint a munkáltatók egyaránt megfogalmazzák, min szeretnének változtatni. Az elnök elmondta, a szakszervezetek a tervezet több pontjával nem értenek egyet, és aláhúzták: a megvitatásra több hónapra lenne szükség, ha pár hét alatt „átgyötrik” a parlamenten, akkor az feszültségekhez vezet.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2011. augusztus 17. 02:12
Hát igen, ez a felháborodás jogos a ha az új munka törvénykönyve arról ír hogy hamarosan dolgozni fog kelleni de nagyon.. )
itstrue
2011. augusztus 16. 20:15
Mennyi sok demagóg barom van itt?!.. Többek között a különbség köztünk, hogy én megpróbálok elugrani, de ti meg nyitott szájjal önként nyelitek a sok szart!!
Öreg
2011. augusztus 16. 20:09
A szakszervezeti vezetők utóvéd harcaikat folytatva valótlanságokat állítanak. Mint korábbi vezető állítom, hogy a régi munkatörvénykönyv-és a munkaügyi bíróságok gyakorlata - szerint egy alkalmatlan dolgozó /ha jó ügyvédet fogad/ elbocsáthatatlan volt. A munkára jelentkező gépkocsivezető szondatesztje italt mutatott, ezért azonnal kirúgtam. Több fordulós tárgyalás után vissza kellett venni, kifizetni az elmaradt bérét, majd- akkor is italosan- felmondott . Ez az uj törvénykönyv alapján nem fordulhatna elő.
picur3ka
2011. augusztus 16. 20:01
En soha nem is tudtam, vagy tapasztaltam, hogy eeeeeeennyi szakszervezet van. Ezek altalaban hol bujklnak/tak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!