Újra lesz ebadó

2011. május 23. 16:59

Felemelt állatvédelmi bírság és ebadó található az állatvédelmi törvény módosításának tervezetében.

2011. május 23. 16:59

Önkormányzati ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának hétfőn nyilvánosságra hozott tervezete - írja az Inforádió.

A javaslat szerint a jövőben az önkormányzatok évenkénti ebösszeírást végeznek. Mivel azonban az ebrendészet állami feladat, ehhez forrást kell biztosítani. Ezt szolgálja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése. Mentesülnének a díjfizetés alól azon gazdák, akik ivartalaníttatják és chippel látják el a kutyájukat, illetve háztartásonként egy eb után kérelmezhető az önkormányzatnál a fizetési kötelezettség alóli felmentés. A menhelyről hazavitt kutyák után sem kell hozzájárulást fizetni, mely az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julio Salazar
2011. május 25. 09:15
Esetleg még be kellene vezetni az ablak és ajtóadót vagy kémény és füstadót. Ilyenek már voltak a sötét középkorban is. Vagy a lépés és járásadó sem lenne rossz bevétel.
liberálzöld.
2011. május 24. 09:05
Ilyen már volt. Mármint adó. Meg nyilvántartás is hozzá, merthogy az adót ugye ki kell vetni, stb,stb, ahoz meg ugye nyilvántartás kell, meg változáskövetés. Számítógépes rendszer, adat karbantartás, ahoz meg jelentési kötelezettség, űrlap, rendeletekkel szabályozott ügymenet, meg ilyenek. Láttam az utolsó működő rendszer Baranyában, Pécsett. Ami biztos: az ebadó messze nem fedezte az adminisztráció költségeit. Állami zsozsó kell hozzá, nem is kevés. Na persze, ha van, az más .......
Kala pál
2011. május 24. 06:00
Eddig azt hittem,hogy a a kötelezö kutyaoltással ebadót is fizettem. Lakóhelyemen 2900 ft ez a ténykedés,mindezt egy udvaron tartott,8 kilós keverék "vérebért" fizetem. Sokan már ezt sem fizetik ki,teszem hozzá igen felelőtlenül!
ursula
2011. május 23. 19:53
Ha az ebadó és az összeírás együtt jár azzal, hogy utána majd ellenőrzik és szankcionálják, hogy milyen körülmények között tartják a kutyákat, nem éheztetik, kínozzák, nem gladiátornak használják, stb., akkor teljesen egyetértek vele. Pl. a befolyó adóból bízzák meg a menhelyeket az ellenőrzéssel, és persze legyen mentes az adó alól fentieken túl a magyar fajták tartása is. Nekem két kutyám van, havonta sokezer forintot költök rájuk, ha a beszedett évi egy-két ezer adóforintomból mindezek megvalósulnának örömmel fizetnék. Aki meg az adó miatt dobja el kutyáját, hát arra még egy ebihalat sem bíznék szívesen. "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél." /Saint-Exupéry: A kis herceg/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!