Újjászervezi az érdekegyeztetést a kormány

2011. május 27. 15:43

Egyesíti a három, eddig párhuzamosan működő érdekegyeztetési fórumot a kormány, létrehozva ezzel a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szerintük az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, a GSZT és a GEF pedig bár szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik.

2011. május 27. 15:43

Újjászervezi a kormány az érdekegyeztetés rendszerét. Ennek keretében létrehozza a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT) amely egyesíti az eddig párhuzamosan működő Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot (GEF). Az új testületnek konzultációs, véleményező és javaslattevő joga lesz. A konzultáció során kialakított álláspontok nem kötelező érvényűek a kormányra nézve, inkább ajánlás jellegűek. Betartásuk, valamint átültetésük csak lehetőség a kormányzat számára - derül ki az erről szóló háttéranyagból.

A tervek szerint az NGTT tagjai a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteken túl a gazdasági kamarák, a civil társadalom és a tudományos élet, valamint a történelmi egyházak képviselői lesznek. Az új rendszerben a kormány közvetítői szerepet szán magának, nem kíván meghatározó szerepet vállalni – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A minisztérium szerint azért szükséges az érdekegyeztetés átalakítása, mert az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, a GSZT és a GEF pedig bár szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik. A jelenlegi, a kormány szerint elavult érdekegyeztetést a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttével hatékonyabb, a gazdaság és a társadalom teljes egészét lefedő új rendszer váltja fel.

Frissítés: A szakszervezetek szerint visszalépést jelent az érdekegyeztetés rendszerének átalakítása, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetéseként értékelnek, és attól tartanak, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács nem lesz hatékony fórum a munkavállalói érdekek védelmére, ez pedig néhány érdekképviselet szerint súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke kijelentette: az OÉT több mint húsz éven át volt letéteményese a munkabékének és a társadalmi békének, megszüntetésével a „kormány megalázta a magyar munkavállalókat, akikkel nem hajlandó tárgyalni, huszadrangúak a munkavállalók a kormány számára”.Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta: az eddig ismert részletekből az látszik, hogy „a kormány nem kíván a munka világával külön tárgyalásokat folytatni”. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a kormány hivatalosan nem egyeztetett a szociális partnerekkel a tervezett átalakításokról, miközben az érdekképviseletek még tavaly ősszel elküldték az érdekegyeztetés hatékonyabbá tételére vonatkozó javaslataikat a kormánynak. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke szerint aggodalomra adhat okot az új egyeztető fórum tagjainak számossága. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke szerint a döntés a kormány hozzá nem értő, cinikus hozzáállását bizonyítja.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2011. május 28. 07:56
Nem vagyok egy Viktor-fan, de ezeket a sóhivatalokat, amelyek részt vesznek ezeken a tárgyalásokon IS meglehetett volna szüntetni. (Persze nem ez történik, hanem lesz egy fórum, ahol a "baráti" érdekképviseletek képviselik kéretlenül, ámde pénzért az "érdekeimet". Más szavakkal: csak a lovas változik, az abrakot továbbra is mi álljuk.)
Kala pál
2011. május 28. 07:41
Mit várnak azok a szakszervezeti vezetők akik választási együttmüködésre léptek az mszpével? Oda az mszpés húsosfazék,mostmár jó lenne a fideszes is? Megkérdezték a tagságot,hogy a nevükben támogathatják-e az mszpét? Elárulták a tagságot.
gtc376
2011. május 28. 07:25
Újjászervezni=megszüntetni. Már rég nem törődnek a látszattal sem, hogy legalább demokratikusnak LÁTSZÓDJON.
quetzal
2011. május 27. 22:16
Az eddigi "érdekegyeztetés" egy dologra volt csak jó: a szakszervezeti vezetők kimutyiztak maguknak ezt-azt, a munkavállalóknak semmi haszna sem volt belőle. A lényeg, hogy az új szisztéma tényleg működőképes legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!