A jövőben a kormány dönt a minimálbérről

2011. május 31. 11:34

Rendeletben, akár egyeztetés nélkül dönthet a kormány a jövőben a minimálbérről. Az OÉT-et felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács gyakorlatilag jelentéktelenné válik, mert a kormány nem lesz köteles figyelembe venni annak véleményét.

2011. május 31. 11:34

Benyújtotta a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsot felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényt. A Napi Gazdaság szerint ebből kiderül, hogy az új tanács „leginkább egy gittegylet lesz”, ahol mindenki helyet kap - munkaadók, munkavállalók, kamarák, civilek, egyházak - kivéve a kormányt, amely csak meghívottként jelenik majd meg. A tanács javaslatokat, ajánlásokat fogalmazhat, ugyanakkor ennek nem lesz jelentősége, mert az ajánlásokat a kormánynak nem kell figyelembe vennie. A javaslat szerint a kormány rendeletben határozhatná meg a minimálbér és a bérminimum mértékét. Korábban ebben végül mindig kompromisszum született a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között, ám erre a jövőben nem lesz szükség.

A szakszervezetek szerint a jövőben emiatt méginkább szükség lesz a bérkommandókra, hiszen a munkaadók megkérdezése nélkül akar majd a kormány rájuk erőszakolni tetszőleges mértékű béremelést. A Napi Gazdaság szerint a tárgyalások a kormány szempontjából roppant kényelmesek lesznek, az adójóváírás kivetelezését például egy rendelettel egyszerűen a munkaadókkal kompenzáltatnák. A legrosszabb forgatókönyv szerint akár cégek sora mehet tönkre a teljesíthetetlen követelések miatt. Vagy nem hajtják végre az emelést, így a munkavállalók fizetnek majd meg mindenért - írja a Napi.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rm_
2011. május 31. 13:38
remélem azért kerdőív lesz.
HSL
2011. május 31. 12:07
a gravitáció szabályai és az időjárás is ezentúl a kormány hatáskörébe kerüljenek (a nép nevében, az emberek felhatalmazásával)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!