Orbán: Egymillió új munkahely

2010. szeptember 20. 18:17

A következő években egymillió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkájának is - jelentette ki Orbán Viktor

2010. szeptember 20. 18:17

„Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját” - mondta a miniszterelnök, aki a szerint a nemzeti konzultációt és az érdekegyeztetési fórumát össze lehet kapcsolni. „Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja teljes egészébenn tartalmazza a választási programot” - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni" - tette hozzá.

Éppen ezért véleménye szerint az a szerepmegosztás nem fogadható el, hogy „Önök képviselik a munkaadókat illetve  a munkavállalókat, mi pedig önmagunkat, hiszen mi képviseljük a magyar választók választásokon kinyilvánított akaratát, amelyben ott vannak a munkaadók és munkavállalók akarata, (...) tehát ránk nemcsak mint a kormányzópárt képviselőire tekintsenek, hanem mint  a választópolgárok képviselőire”.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2010. szeptember 21. 12:35
Az egymilllió új munkahely célkitűzése Varga Mihály elmondása szerint egyszerűen onnan származik, hogy megnézték, Csehországban mennyien dolgoznak. És ott pont egy millióval több a foglalkoztatottak száma, mint Magyarországon. Ennél komolyabb 'számítás' nem volt az ígéret mögött, amennyire tudom. Csakhogy négy komolyabb gond is van ezzel: - Csehországban nagyobb a munkavállalói korban lévők száma, kb. 8%-al (és sokkal kevesebb korai nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, és szinte foglalkoztathatatlan, súlyosan alulképzett, társadalomba be nem illeszkedett polgár van) - 10 év múlva sokkal rosszabbul fog kinézni a magyar korfa. A munkavállalói korba belépő generációk nagyon kicsik, az idős, nyugdíjba vonuló korosztály népesebb. A 15-74 év közötti korosztály jelentősen csökkenni fog a következő 10 évben. Kb. a mostani EU-s éltanulók foglakoztatottsági szintjét kellene elérni, hogy az 1 milllió meglegyen - nyugdíj-korhatár-emelés segíthet valamit, de erről eddig nem volt szó - sőt, a nők esetében pont enyhítettek a szabályokon (arról most nem beszléek, hogy a férfiaknál miért nem? Ők nem egyenlők?) - alaposan megcsappant a bevándorlás a határon túli magyar területekről, míg a kivándorlás némiképp felerősödött Szóval mindezek figyelembe vételével számomra nagyon kérdéses, hogy megalapozott-e ez a számszerűsített célkitűzés. A céllal, a foglalkoztatás erőteljes bővítése természetesen nagyon fontos, jó cél, és nagyon remélem, hogy szép eredményeket tudunk majd elérni. Csak az 1 millió egy picit hiteltelennek tűnik.
hori77
2010. szeptember 21. 12:24
remélem sikerül...
Shulc
2010. szeptember 21. 09:55
Szeretnék mindenkit felszólítani, hogy: Hagyja abba Orbán Viktor Elnök Úr kritizálását! Az Elnök Úr mostanában jelentette be: le kell számolni az illúziókkal! Ez azt jelenti, hogy nem lesz gyors gazdasági növekedés. Sőt, semmilyen nem lesz. DE ez jó! Végre nem kell szegény, meggyötört magyarnak annyi év után hamisan reménykednie, hogy rendbe jön a gazdaság. Emellett meg már így is éppen elegen vannak, egy 93000 km2-es területhez képest. Le kell számolni az illúziókkal.
Józan
2010. szeptember 20. 22:52
Orbán mindig is a nagy számokkal való ámítás mestere volt, merjünk nagyot álmodni, csak nehogy felébredjünk :)) Hozzáértő szakemberek már többször is elmondták, hogy még masszívan növekvő gazdaság esetén (amitől nagyon messze vagyunk) se lehet évi 30-40 ezer munkahelynél többet teremteni... Ez 10 évre vetítve 3-400 ezer. Az is kérdés hogy a Fidesz az 1 millió új munkahelyet akar létrehozni (amit ugyebár csökkent a 10 év alatt elbocsátottak száma), vagy 1 millióval emelni az akív dolgozók számát mert a kettő nem ugyanaz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!