Nem a bevándorlók mentik meg hazánkat

2010. július 14. 12:23

Bár az OECD szerint kulcsfontosságú szerepe lesz a nemzetközi migrációnak a gazdasági növekedés beindításában, Magyarországra ez a mondat aligha érvényes: a hazai migráció szinte marginális jelenség, és ez nem is fog változni belátható időn belül.

2010. július 14. 12:23

A fejlett országokban a munkaerőhiány megszüntetése végett nagy szükség lesz a válság során visszaesett bevándorlás korábbi szintjének elérésére, az OECD-tagországok többsége számára a recesszió leküzdéséhez, a prosperáló gazdaság megteremtéséhez a külföldiek bevándorlási kedvének növekedése jelenti az egyik eszközt - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legújabb tanulmányában. Az Origo összeállításából azonban az derül ki, hogy Magyarország esetében ez aligha lesz így.

„A bevándorlás hozzájárulása a GDP-hez a fejlett országokban mindig pozitív, általában 0,5-1 százalék körüli, de magyar adat erről sajnos nem áll rendelkezésre. Annyi bizonyos, hogy a migrációpolitikai koncepciótlanság már középtávon is veszteséget okoz a népesség létszámában és korösszetételében is” - mondta a lap kérdésére Melegh Attila népességtudományi kutató, aki szerint hazánk migrációs vonzereje csekély.

Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki kutatója szerint befogadó hozzáállással és jól felépített gazdaságpolitikával lehetne eredeményeket elérni, Csehország, például megengedőbb szabályokkal elég sok ukrán munkavállalót volt képes vonzani. A szakember szerint a bevándorlóssal kapcsolatos kérdések átpolitizáltsága is megnehezíti a migránsok érkezését és letelepedését.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bz249
2010. július 14. 17:16
Amugy, ha fenn akarjuk tartani a jelenlegi gazdasagi mukodest (pl. a 60 eves nyugdijkorhatart es tarsait) akkor kozeptavon (20 ev alatt) nagyjabol Europanak 500 millio bevandorlora lenne szuksege. (Magyarorszagnak is olyan 6-7 milliora). Ja es olyan bevandorlokra, akik nem oregszenek, meg nem szulnek gyereket. Ennyi ugyse lesz, meg nem is hianyzik, ugyhogy hagyjuk mar a fenebe ezt a bevandorlodolgot. Szep volt jo volt, de az a korszak, amikor a lakossag legnagyobb resze munkakepes koru volt veget ert. Nem is fog visszajonni. Mostantol mashogy kell uzemeltetni a gazdasagot.
elGabor
2010. július 14. 15:53
Miért, Franciaországot megmentik a banlieukben hemzsegő arabok vagy Belgiumot a Kongóból, ki tudja honnan érkezett négusok? :)
Senior
2010. július 14. 14:32
Nekünk nem a be, hanem a kivándorlók okoznak gondot. Van pl. arról adat, hogy évente hány fiatal orvos hagyja el az országot?
crm114
2010. július 14. 13:39
Na, akkor nézzünk pár adatot. Nettó bevándorlás (1000 főre): USA 4,25 (ez valóban magas) Dánia 2,47 UK 2,15 BezzegCsehország 0,97 HülyeMagyarország 0,87 BezzegSzlovákia 0,29 MárőkisjobbakRománia -0,13 Lengyelország -0,47 BezzegÉsztország -3,19 Szóval annyira nem tragikus a helyzet, ráadásul valóban, ide főleg htm-k érkeznek, ami óriási előny, valahogy nem vágyom arra, hogy itt is a marokkóiak integrációja legyen a napi politikai gumicsont, a cigánykérdés már pont elég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!