Martonyi: A válságnak vége

2010. július 14. 07:58

Martonyi János magasnak tartja a bankadót, ám szerinte pénzintézetek túlzott nyereségre tettek szert. A külügyminiszter egy bécsi előadásán elmondta, hazánk és Ausztria egy európai Közép-Európa-politika „magját” képezhetnék.

2010. július 14. 07:58
Martonyi János külügyminiszter kedden, egy bécsi előadásán azt mondta, az új kormány földrajzi értelemben minden irányban ki akarja bővíteni a magyar Közép-Európa-politikát. Az osztrák Diplomáciai Akadémia, az Osztrák Külpolitikai és ENSZ-társaság (ÖGAVN) és a bécsi magyar nagykövetség rendezvényén, több mint háromszáz fős közönsége előtt Martonyi kiemelte, a Közép-Európa politikának összhangban kell lennie az európai uniós politikával is. A magyar EU-elnökség illetve az alakulóban lévő Duna-stratégia további lehetőségeket jelent - tette hozzá. Martonyi elmondta, Magyarországnak a balkáni stabilitás megtartásában történelmi felelőssége van, éppen ezért vezetett külügyminiszterként első útja Belgrádba. 
 
Kiemelte, Ausztria és Magyarország egy európai Közép-Európa-politika „magját” képezhetnék. Martonyi kérdésre válaszolva elmondta, Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, hiszen geopolitikai érdek, hogy Törökország ne váljon egy új „ázsiai birodalom, szuperhatalom központjává”.
 
Martonyi előzőleg megbeszélést folytatott Michael Spindelegger külügyminiszterrel és látogatást tett Heinz Fischer államfőnél, majd ausztriai magyar szervezetek képviselőivel és Wolfgang Schüssel volt kancellárral, az ÖVAGN elnökével találkozott. 
 
FRISSÍTÉS:
 
A külügyminiszter az osztrák Kurier című lapnak azt nyilatkozta: az akut pénzügyi válságnak vége van, de hozzátette, a helyzet nagyon súlyos volt. Kiemelte, a hiánycél tartása érdekében létrehozott gazdasági akciótervet is. Az ebben szereplő bankadóval kapcsolatban elismerte, hogy az meglehetősen „meglehetősen magas”, bár szerinte a bankok túlzott nyereségre tettek szert az utóbbi tizenöt évben.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. július 14. 14:13
ez a martonyi egy örök optimista, nem kéne elkiabálni ezt a dolgot a válsággal az osztrákok meg leszarnak és lenéznek minket, pláne a 8 év komcsi vergődés és süllyedés után, és elképesztő dolgokra ragadtatják magukat - nem csak haverkodni kéne, hanem ahol lehet, keresztbe tenni, ha csakazértis égetőművet építenek, haboztatják a rábát stb
mefisto
2010. július 14. 13:40
Bár geopolitikailag működésképes lenne egy osztrák-magyar együttműködés, az osztrák fél hozzáállása miatt nem biztos, hogy Magyarországnak érdekében állna egy szorosabb kapcsolat. Akárhogy is nézem, az utóbbi években még Szerbiával és Romániával is jobban kijöttünk, mint az osztrákokkal. Lehet, hogy csak egy huszadrangú dolog, de eléggé látványosan mutatja be az osztrák hozzáállást Magyarországgal kapcsolatban, ahogy muskátlisládákkal lezárták a határátkelőket. Erre kábé az lenne az adekvát válasz, ha mi meg kidobnánk az osztrák gazdákat a Dunántúlról.
szonja91
2010. július 14. 12:58
Hát reméljük a Fidesz segítségével kilábalunk majd belőle.
Django
2010. július 14. 12:52
"Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását" Remélem ehhez még Semjén Zsoltnak is lesz 1-2 szava.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!