Feldolgozzák az ügynökaktákat

2010. április 06. 23:25

Három civil szakemberből álló bizottságot kért fel Bajnai Gordon a 18 mágnesszalag feldolgozására. A miniszterelnök szerint Magyarországnak joga van tisztán látni történelmét.

2010. április 06. 23:25
Bajnai Gordon háromtagú, civil szakemberekből álló bizottságot kért fel arra, hogy felügyelje a becslések szerint több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazó 18 NBH-s mágnesszalag adatainak feldolgozását, minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarországnak joga van tisztán látni saját történelmét, múltját, önmagát, ezért kell lehetővé tenni a történészek számára, hogy megismerjék és feltárják az egykori állambiztonsági szolgálatok működésének minden részletét.

A bizottságot Kenedi János történész vezeti. Tagjai: Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz levéltáros. Kenedi János történész azt mondta, van esély arra, hogy aprólékos, történészi munkával megállapítsák, hány hálózati személy tevékenykedett 1944 és 1990 között Magyarországon.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. április 07. 07:59
Kenedi érettségivel rendelkező elszánt SZDSZ-es. Dolgozni nem nagyon szeret, mert 8 éve felveszi a fizetését nulla eredménnyel. Most kapott haladékot. Meddig?
zoli_29
2010. április 07. 06:46
Tragikomikus, ami ügynökügyben történik.
vizipipa
2010. április 07. 00:55
...bizottságot kért fel ... Mi a teendő, ha el akarsz kenni valamit? Hozzál létre egy bizottságot.
tenzin
2010. április 06. 23:58
Szerintem, és ez nem csak az én véleményem, már késő. Amikor a D008-as ügynök a mai napig politizálhat, én mindent el tudok hinni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!