Húsz éve zajlott a szabad választás első fordulója

2010. március 25. 13:42

Fej-fej mellett haladt az MDF és az SZDSZ. A húsz évvel ezelőtti sajtó tele volt fanyalgással: mire jó a kampány, miért nem lehet békében élni, mikor lesz már vége ennek a cirkusznak.

2010. március 25. 13:42
Az 1990-es országgyűlési választásokra - melynek első fordulóját március 25-én tartották - a több mint száz bejegyzett politikai szervezetből csak tizenkettőnek sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges kopogtatócédulákat, s végül hat párt ugrotta meg az akkor még négyszázalékos parlamenti küszöböt. A Magyar Távirati Iroda a választások előtt arról tudósított, hogy Antall egy finn interjúban kijelentette: elképzelhetőnek tartja egyes szocialisták bevonását az új kormányba. A cáfolat, hogy az MDF elnöke nem adott interjút a nevezett lapnak, már csak eldugott kis hír volt az akkori Magyar Hírlapban.

A korábban 98 százalékban szavazó lakosságnak most csak a 65,4 százaléka vett részt a választáson, ám a választás minden körzetben érvényes volt. Az MDF 24,7 százalékkal nyert a 21,3 százaléknyi szavazatot szerzett SZDSZ előtt. Öt képviselőjelölt: Németh Miklós volt miniszterelnök (párttámogatás nélkül), Debreczeni József, Deme Zoltán, Király Zoltán és Raffay Ernő (MDF) már első fordulóban megszerezte a mandátumot. 171 egyéni helyről a másik fordulóban kellett dönteni. Pesterzsébeten az MDF-piacokat szervező Zacsek Gyula vezetett a Szabó Miklós szabad demokrata történész és Orbán Viktor előtt. Szájer József Sopronban visszalépésre kényszerítette Pozsgay Imrét. Az ismeretlen MDF-es Schamschula György Tamás Gáspár Miklóst szorongatta Budapest belvárosában.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!