Tisztogatás a roma gimnáziumban

2009. július 09. 14:49

Belső ellentétek húzzák szét a pécsi Gandhi roma mintagimnáziumot.

2009. július 09. 14:49
Szokatlan, ha egy iskolában a diákok ülősztrájkot hirdetnek az igazgatójukért. A pécsi Gandhi Gimnáziumban ez történt: a tanulók egy része így fejezte ki tiltakozását, mert az iskolát felügyelő kuratórium májusban nem fogadta el a régi igazgatónő pályázatát. A kuratórium akkori vezetője, Várnai Márton azzal indokolta a döntést, hogy Csovcsics Erikának nincs szakirányú végzettsége, vagyis közoktatási vezetői képesítése.

A szociológiai és magyar-angol szakos diplomája mellé Csovcsics Erika - aki a gimnáziumot megálmodó és alapító Bogdán János özvegyeként tíz évig nagy megbecsülést kivíva vezette az intézményt - fél év múlva megszerezné a másikat is, de az ígéret kevés volt az akkori kuratóriumnak, ahogy a szülők, a diákok és a nevelőtestület jelentős részének tiltakozása is az új igazgató kinevezése ellen.

Persze, nem csak az iskolai végzettséggel volt probléma: az iskolának nem volt elég karakteres cigányarculata, márpedig a régi kuratórium elnöke szerint annak kell lennie, sőt Csovcsics Erikát az a vád is érte, hogy nincsenek roma származású vezetők az intézmény élén. (Többen megerősítették, hogy Várnai azt is nehezményezte, miként lehet német származású igazgatóhelyettese az iskolának.) Több forrásunk is megerősítette, (és a megbízott független szakértő is az új igazgatónő pályázata mellett foglalt állást) hogy mindezek mellett Csovcsics Erika pályázata nem volt annyira sokrétű, mint a nyertes Gidáné Orsós Erzsébeté. Bár azt is többen hozzáteszik: hiába volt felkészült és mindenre kiterjedő a pályázat, a tantestületi meghallgatáson Gidáné nem tudott válaszolni a szakmai programjával kapcsolatban feltett kérdésekre.

Tisztogatás a Gandhiban (NOL)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szél
2009. július 18. 12:55
Az esztergomi Szent István Gimnázium a közeljövőben demonstrációt szervez, mely kezdeményezéshez csatlakozik a pécsi Gandhi Gimnázium köré szerveződött mozgalom is. A demonstráció célja nem csak a két intézmény megmentésére tett kísérlet, nem is csak a kölcsönös szolidaritás kifejezése, hanem egy általánosabb érvényű követelés megfogalmazása. Azt kívánjuk elérni, hogy az oktatási intézmények vezetőinek kiválasztása ne a fenntartó kizárólagos joga legyen, hanem a döntésben egyetértési joggal vehessenek részt az érintettek (tantestület, iskolaszék stb.) is. Ez túlmutat a két iskola sorsán; és egy olyan jogi - sőt, talán alkotmányjogi - probléma, mely a rendszerváltás óta időről-időre felmerül a közéletben. Mindkét iskola mozgalma ez ügyben már felvette a kapcsolatot a PDSZ helyi szervezeteivel. A kezdeményezéshez további iskolák, szakszervezetek, civil szervezetek, jogászfórumok, magánszemélyek stb. csatlakozását várjuk! Akik bármilyen formában csatlakozni kívánnak a kezdeményezéssel, kérjük az ismert elérhetőségeinken vegyék fel velünk a kapcsolatot! http://gandhi.forumx.hu/ http://gandhi-forum.blogspot.com/ (a Szent István Gimnázium és a Gandhi Gimnázium mozgalmai)
szél
2009. július 15. 12:13
A témával kapcsolatban bővebben, azoknak, akiket VALÓBAN érdekel, hogy miről is van szó: http://gandhi.dravanet.hu/regi/ - A G.G. hivatalos honlapja, amin (egyelőre) olvashatók az igazgatói pályázatok és véleményezéseik. http://gandhi-forum.blogspot.com/ - Hírblog, melyet a G. G. szakmai színvonalának megőrzéséért szerveződött mozgalom szerkeszt. A sajátainkon kívül a blogon linkelve van az a további rengeteg hír és tudósítás is, ahol megjelent az ügyünk. http://gandhi.forumx.hu/ - fórum, melyet szintén a mozgalom hozott létre, ugyanis az úz igazgató töröltette a G.G. hivatalos honlapjának vendégkönyvét. És egy ráadás, egy komment a blogunkon az eszetregomi (feltehetően nem roma) "sorstársainktól": "Sziasztok Ganhisok, remélem, a ti ügyetek jobban halad, mint a miénk :( A mi tanárainkat felelősségre vonják a diáksztrájk miatt (mindet!), és úgy néz ki, a sulit is bezárják... Ezt olvassátok: http://www.estihirlap.hu/belfold/3683-iskola-a-hataron Kitartás, kitartás! (Közös tüntetés a Parlament előtt, azt kérve, hogy ne csak a fenntartó véleménye számítson igazgatóválasztásnál?)"
martonx
2009. július 10. 08:59
"Ugyan, akkor miért nem vállalják ennyire bőszen a származásukat ,amikor letartóztatják őket?" - vállalják ők ekkor is. Mivel enyhítő körülmény lehet.
Nitro
2009. július 09. 15:58
Tehát azért ne legyen az iskola igazgatója mert nem cigány. Ez érdekes. És nyilván a diákok és szülők is mind hülyék, hogy ezzel nem értenek egyet. Én kb. 8 éve jártam ott. Ott kosaraztunk az iskolai csapattal, mert Pécsett rendezték a 8-as döntőt. Ott játszottuk a meccseinket a Gandhi termében. Kifogástalan körülmények, a nyálunkat csorgattuk hogy ilyen pályája van a sulinak, lelátóval, kijelézővel mindennel. Nem hinném hogy azóta rossz irányba mentek volna a dolgok. Lehet hogy szemét leszek, és rasszitának tűnök, de a markáns cigány arculatot már megkaptam az utcán, talán nem baj ha ezt nem erőltetik ott sem, hanem értelmes, művelt, kuturált gyerekeket nevelnek. A másik dolog meg az, hogy csak azért legyen valaki az iskola vezetésében ,mert cigány? Ugyan, akkor miért nem vállalják ennyire bőszen a származásukat ,amikor letartóztatják őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!