Eurojövő

„Van egy aggodalmam, hogy akármi sül ki ebből a Merkel-Macron duóból, Közép-Európa elkerülhetetlenül a perifériára kerül” – mondja Schöpflin György professzor, az Európai Parlament fideszes néppárti képviselője a Mandinernek. Schöpflin szerint a közeljövőben olyan mag-Európa jöhet létre, amiből Közép-Európa kimarad – és ennek megvannak az előnyei és hátrányai is. A menekült létet maga is megtapasztaló Schöpflint emellett a kvótaügyekről is kérdeztük Strasbourgban.

17
Pont kerülhet az ügy végére

Ha Románia megoldja a marosvásárhelyi gimnázium ügyében előállt helyzetet, Magyarország ismét támogatni fogja annak felvételét az OECD-be – ebben egyezett meg Liviu Dragnea Orbán Viktorral.

2

Az Origo szerint a reklámhelyeinek egy jelentős részét átjátszotta a Jobbiknak a Simicska Lajoshoz köthető Publimont reklámcég.

6
Magyarellenesség

Egy besztercei ötödikes magyar kislányra támadt két hasonló korú román társa, mivel zavarta őket, hogy a kislány magyarul beszél a barátnőivel. Az RMDSZ közleményben ítélte el a történteket.

67
Együttműködés

Nincsenek regionális és nemzeti problémák, csupán európaiak, amelyeket közösen kell megvitatni – vélik a közép-európai liberális pártok, akik ezért Új Közép-Európa néven regionális kezdeményezést hoztak létre.

90
Azeri ügy

Az szocialistából LMP-ssé avazsált Demeter Márta a legfőbb ügyész és az ügyészség visszahívását követelte az azerbajdzsáni korrupciós hálózat ügyében mutatott alkalmatlanságuk miatt.

66
Trump vs. McCain

Arizona republikánus szenátora kétpárti egyeztetést szeretne az egészségbiztosítási törvényről, így nem fogja megszavazni az Obamacare lecserélését célzó republikánus törvénytervezetet.

25
Fenyegetés

3,4-es erősségű földrengés rázta meg a Koreai-félsziget térségét szombaton – Kína szerint ugyanakkor nem természeti csapásról, hanem Észak-Korea egy újabb váratlan nukleáris tesztjéről lehet szó.

16

Lendületben a KDNP-képviselők szombaton: Hollik István Budapesten a bevándorláspárti ellenzékről, Semjén Zsolt pedig Szarvason a család fontosságáról beszélt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete előtt.

4
Nyolcpárti egyeztetés

Nyolc ellenzéki párt dolgozta ki a választójogi rendszer tervezett reformját, de a megállapodást tető alá hozó Közös Ország Mozgalom számít a Jobbik és a Fidesz támogatására is. A végleges javaslatot még szombaton közzéteszik.

127
Fájni fog a Brexit

Túl sok szociális kiadás, lassú növekedés és brutális államadósság nehezítik a brit gazdaság dolgát, melynek helyzetén a Moody's előrejelzése szerint a Brexit és a közös piac elvesztése tovább ronthat.

6

Az utolsó percig kampányolnak a pártok Németországban. Martin Schulz szociáldemokrata kancellárjelölt a péntek esti hivatalos kampányzáró nagygyűlés után is folytatja az országjárást, a Zöldek pedig szombat estig tartó választási maratont indítottak.

8
ENSZ-közgyűlés

Felszólalásábana Közép-Európát érő kihívásokról beszélt a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitáján New Yorkban.

3
Andrej Babiš

Brüsszel nem kényszerítheti rá az akaratát a tagállamokra – nyilatkozta Andrej Babiš, az októberi cseh parlamenti választások esélyese a Reutersnak. A cseh politikus bírálta Emmanuel Macront, Jean-Claude Junckert, illetve az uniós migránspolitikát is.

3

Kinek van joga ahhoz, hogy halott szerzők közösségi felületét kezelje? - teszi fel a kérdést a Libération.

6
Kárpátalja

Balog Zoltán személyes találkozót javasolt Lilja Hrinevics ukrán oktatási és tudományos miniszternek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt javasolta, hogy folytassanak személyes megbeszélést az ukrán parlament elnöke által ratifikált új oktatási törvény kapcsán.

1

A kormánypárt szerint nyugdíjasokkal szemben bűnt követett el a Jobbik.

21

Meg kell küzdenie Európának a fiatalok magas munkanélküliségével, hogy biztosítsa a demokráciát, a közbizalmat és a gazdasági növekedést – mondta Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke.

7

Szükség lesz egy átmeneti időszakra a Brexit után a brit miniszterelnök szerint. London szeretné, ha a Brexit után is a jelenlegi feltételekkel maradhatnának Nagy-Britanniában a külföldi EU-állampolgárok.

1

Négy főbűnt követett el a Jobbik szerint a Fidesz a nyugdíjasok ellen: tönkretette az egészségügyet, nem támogatja a béruniót és a differenciált nyugdíjemelést, és nem engedi, hogy a férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

102
háló&puding
A moszkvai Uralkodók Parkjában a Romanovok mellett már a Szovjetunió „cárjai” is helyet kaptak.
19
Folyamatosak a tüntetések Barcelonában a függetlenségi népszavazás megtartása érdekében.
2
Hatvanéves lett Nick Cave, a poszt-punk és alternatív rock ausztrál ikonja.
3
A Walmart-örökös Alice Walton vagyonát 34 milliárd dollárra becsülik, szenvedélye a műgyűjtés.
8
2017 első hét hónapjában 78 583-an haltak meg, a természetes fogyás így 26 527 fő volt.
20
A humorista szerint ilyen kérdések lesznek a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációban.
62
Az 5,2 méter hosszú állatot fejbe lőtte valaki.
5
A marihuána egy montenegrói férfi autójának alvázához volt erősítve.
2
Számítások szerint egy nagyobb rengés 1800 ember halálát okozná.
A dél-francia étterem vezetője arra hivatkozik, hogy elege van a csillagok megtartása miatti nyomásból.
„Nagyon aggresszív tervem lenne – nem csupán pár embert engednék be, hanem egyenesen újakat toboroznék.”
92
Környezetvédelmi előírások miatt.
Három és fél millió ember maradt áram nélkül.
1
A fegyverkészítők napján avatták fel az öt méter magas szobrot.
„Az emberekkel nem az a probléma, hogy tájékozatlanok, hanem az, hogy hülyék” – nyilatkozta Para-Kovács Imre újságíró a Hír TV-ben.
152
A kitalált Andrej Szemjonovra a választók 18%-a szavazna, sőt, 11%-uk azt állítja, már hallott is a politikusról.
1
A zsidó újév alkalmából az MSZP is köszöntötte az ünneplőket.
22
Nyolc magyar várat mutat be a Virtuális vártúrák animációs film.
„A rakétaember öngyilkos missziót vezet maga és rezsime ellen.”
21
Hétfőn töltötte be száztizedik évét Brandeisz Elza tánctanár.
24
Tovább nyomulnak a szíriai kormányerők.
„Oroszország igazi kulturális brandjének” látják őt.
2
Pozsony elvetette a megünneplést.
1
A Giro még soha nem indult Európán kívüli országból.
16
Nem repül szerdánként a Ryanair 3717-es és 3718-as járata London-Stansted és Budapest között.
2
A város vezetése attól tart, hogy a látványosság a terroristák könnyű célpontjává válhat.
18
A focista sérülés miatt hagyja ki az utolsó két kvalifikációs meccset.
2
Vasárnap rendezték meg a hatvankilencedik Emmy-díjátadó gálát.
12
Az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak külömböző orgánumok a magyar kórházak higiéniai állapotával, illetve a kórházi fertőzések veszélyeivel. Mi is idéztük Asbóth Mártonnak, a TASZ munkatársának indulatos közleményét a témával kapcsolatban.

TASZ

Most kapnak egy utolsó esélyt, a közadat-igényünkre válaszul megküldhetik a számokat. Ha ezúttal sem teszik, perre megyünk.

WMN

Mit mondasz a barátodnak, aki a válladon siratja el a haldokló apját? Egy végzetesen beteg embert, akinek „túl erős" a szíve ahhoz, hogy a rendszer megfelelően kezelni tudja a helyzetet…

She.hu

Például nálam az is elvi kérdés volt, hogy nem adok hálapénzt. Csak aztán az élet máshogy alakult...

Tényleg keveset költ a Kormány az oktatásra? Az uniós statisztikák szerint 2013 és 2016 között közel egy százalékponttal növekedett a finanszírozás mértéke, amellyel hazánk már 2015-ben is többet költött oktatásra, mint az EU-országok átlaga. A pedagógusbérek ennek köszönhetően az elmúlt öt évben szintén jelentősen növekedtek, de a béremeléseket folytatni kell.

David R. Henderson
(Hoover Institution)

Miért nem dolgozunk heti 14 órát? A rövid válasz az, hogy többet akarunk.

Jairaj Devadiga
(fee.org)

A képtelenül rosszul kitalált kormányzati politikák az egyetlen okai annak, hogy az alacsony képzettségűek munkahelyei korai halált halnak.

Kenneth Rogoff
(Project Syndicate)

Azok az országok, amelyek túl messzire mennek a külföldi versenytől való elzárkózásban, végül elveszítik a versenyelőnyüket.