Elege lett a lengyeleknek: hazazavarnák az ukrán férfiakat harcolni

2024. május 17. 19:04

A külügyminiszter szerint viszont etikailag nagyon összetett a kérdés.

2024. május 17. 19:04

Nyitókép: Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

A lengyelek több mint fele támogatja, hogy a hadköteles ukránok visszatérjenek hazájukba – derül ki a Rzeczpospolita című lap számára készített legfrissebb IBRiS-felmérésből. A megkérdezettek 51 százaléka gondolja úgy, hogy Lengyelországnak vissza kellene küldenie a hadköteles korú ukrán férfiakat, 39 százalék ellenzi, 10,3 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

A visszatérés segítését elsősorban a nők (59 százalék), a 70 év felettiek (64 százalék), a kisvárosok lakói (63 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (65 százalék) támogatják. Ezzel szemben az ellenzők elsősorban a 18-29 éves fiatal felnőttek (88 százalék), a közepes méretű városok lakói (55 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (45 százalék).
Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az ukrán kormány nemrégiben elrendelte, hogy a 18 és 60 év közötti férfiak csak Ukrajnán belül kaphatnak útlevelet, ezzel is ösztönözve őket a mozgósításra való visszatérésre. Ennek eredményeképpen a konzuli hivatalok leállították az új személyazonossági okmányok, útlevelek és jogosítványok kiállítását. Az okmányok érvényességének meghosszabbításához az ukránoknak be kell mutatniuk a kizárólag Ukrajnában beszerezhető katonai nyilvántartási igazolást.

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy

a külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárokat a hazájuk iránti kötelezettségeik alól.

Kijelentette, hogy az ukránok jogainak és érdekeinek védelme külföldön továbbra is prioritás a külügyminisztérium számára, de az orosz agresszióval szemben a legfőbb prioritás a nemzetvédelem.

Ezt is ajánljuk a témában

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszter nemrég kemény kritikát fogalmazott meg az országban tartózkodó hadköteles ukránokkla kapcsolatban. 

„Sokunk nevébe mondhatom: elég dühítő azt látni, hogy fiatal ukrán férfiak a kávézókban ülnek, amíg mi Ukrajnát segítjük” – fogalmazott. 

Szerinte teljesen érthető azon, frontvonalon harcoló ukránok feszültsége, amelyet külföldre szétszóródott társaik iránt éreznek. „Az ukrán hatóságok mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy új katonákat vezényelhessenek a frontra. Ez teljesen érthető” – mondta a nemzetvédelmi miniszter, aki afelől sem zárkózott el, hogy Varsó összelistázza a Lengyelország területén tartózkodó, hadköteles korú ukrán férfiakat, és utána kiszolgáltassa őket Kijevnek.

Radosław Sikorski lengyel külügyminisztert azonban nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy Ukrajna számíthat-e Varsó segítségére a behívókorú ukránok hazaszállításában. Sikorski azt mondta, hogy „Ukrajnának kell kezdeményeznie, mivel ez etikailag összetett kérdés számunkra. Ugyanakkor megértjük, hogy Ukrajnának szüksége van a katonákra, hogy megvédje a hazáját”.

Azt, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen romlott Ukrajna megítélése a lengyel közvéleményben is jelzi, hogy heves indulatokat váltott ki az emberekből Kijev ötlete, miszerint lengyel légvédelmi rendszerekkel kellene megvédeni az ukrán légteret, 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­k­­­e­­­l­d­­ ­a­ ­s­­z­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
falcatus-2
2024. május 18. 02:48
Tommaso 2024. május 17. 20:40 Ha etikai nehézségeik vannak, a megoldás a következő: Felszólitani a 18 és 60 év közötti ukránokat az ország záros határidőn ( pl. 1 hónapon) belüli elhagyására, az útirány meghatározását rábizva az érintettekre..." nagy a valószínűsége, hogy keletre mennének gyalásóért
pesszimista
2024. május 17. 23:47
Az Ukrán arany ifjak nyugodtan dőzsölhetnek hiszen számlájukat a Nyugat fedezi. Arra meg végképp nem kötelezhetők, hogy meghaljanak az USÁ-ért.
Kormánypárti2
2024. május 17. 22:20
Mien szépséges is ez a liberális demokrácia ami átkozza a nemzetet, nacionalizmust, világgá küldi a polgárait, aztán valami ország védelmére meg halálra ítélli őket. Gyönyörű és skizofrén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!