Pénzzel fizetünk a békéért? – Mandiner Harctér

2023. november 30. 17:37

A Nyugat pénzzel próbált fizetni a békéért, de ez a taktika most visszaüt. Heti geopolitikai elemzés Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

2023. november 30. 17:37
Pócza István
Pócza István

A műsorban elhangzott legfontosabb megállapítások:

  • A Nyugat pénzzel próbál fizetni a békéért. 
  • Az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségek számos problémát hordoznak magukkal.
  • Amerikában a demokrata párt szavazatokat próbál vásárolni a konfliktusok finanszírozásával.
  • Az Ukrajnának adott nyugati támogatások gyakorisága egyre ritkább, de a támogatások összege magasabb, mint korábban.
  • A Hamász egyetlen reménye, hogy el tudnak bújni a civil lakosság mögé.

 

A teljes műsor itt tekinthető meg:

Háború Izraelben

Honnan van pénze a terrorszervezeteknek és hogyan lehetne elzárni a pénzcsapokat? – merült fel a kérdés már a beszélgetés elején. Robert C. Castel ezzel kapcsolatban úgy vélekedi, hogy Európa és az Egyesült Államok már hosszú ideje pénzügyileg támogatja Iránt. Szerinte az Iránnak folyósított összegek egy része a Hamászhoz, és hasonló terrorszervezetekhez kerül.  A szakértő hozzátette: 

Ameddig az Egyesült Államok és Európa nyíltan pénzt küld Iránnak, addig nincs értelme semmiféle szankcióról beszélni. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint a nyugaton egy olyan politikai akarat uralkodik, amely megpróbálja az irániak jóindulatát megvásárolni, és ezzel közvetetten a terrorizmust támogatják. A szankciók kapcsán kijelentette:

„Az Egyesült Államok nem tartatja be a saját szankcióit Iránnal kapcsolatban”

A pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton is hasonlóképp vélekedett. Elmondta, hogy Európa stratégiája a béke megvásárlása. A migrációval kapcsolatos kérdések körül is láthattunk hasonlókat, Törökországba és Észak-Afrikába is hatalmas összegű pénzeket küldött az Unió a migrációs hullám megfékezésére. 

„A migrációs nyomás csökkentésére pénzzel fizetünk a békéért”

 – összegzett Bendarzsevszkij. 

Háború Ukrajnában

Bendarzsevszkij Anton szerint számos mítosz kering az Ukrajnának szánt források körül. Sokan úgy gondolják, hogy a támogatásokat ukrán oldalról korrupció övezi. Ő azonban úgy véli, hogy

 az ukránoknak küldött források 99%-a konkrét, meghatározott célokra megy el. 

Véleménye szerint a humanitárius segélyek esetében már beszélhetünk korrupciós problémákról és egyéb hiányosságokról. A szakértő úgy látja, bizonyos csoportok kontrollálják az Ukrajnába érkező segélyeket, akik pénzért cserébe meg tudják határozni, hogy ezek az eszközök, ruhák, élelmiszerek kikhez kerüljenek. 

Szerinte a katonai célokra küldött támogatások esetén azért nem lelhető fel ez a féle korrupció, mert: 

„a támogatások legnagyobb része nem pénzügyi formában érkezik meg, hanem katonai eszközökben, amire egész nagy a kontroll.”

Robert C. Castel az Ukrajnának szánt támogatásokról másképpen vélekedik, szerinte

Amerikában a demokrata párt az ukrán háborút kifogásként használja szavazatok megszerzésére.

Castel úgy véli, egy választási pénzszórás megy végbe az Egyesült Államokban, amelyet ha valaki nem támogat, a közvélemény oroszpártinak állít be. 

A korrupcióval kapcsolatban elmondta, hogy senkinek nincs illúziója Ukrajnával, Oroszországgal és Gázával kapcsolatban, egyértelműen korrupt szereplőkről van szó.

„Viszont ami az Egyesült Államokat meg a Nyugatot illeti kiderül, ha egy kicsit megkaparjuk a felső rétegeket akkor pont akkora korrupciót látunk, csak a csomagolás kicsit szebb.”

 - tette hozzá a szakértő.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 01. 01:48
Húha…mekkora elmék…😂😂😂
fintaj-2
2023. november 30. 19:50
Basszus, Castel szerint Izrael egy mintaállam lehet, békeharcos, akárcsak Anton Ukrajnája. A csúnya USA és a Nyugat, az EU-val egyetemben, békét vásárol, nem hajlandó békeharcolni.
452682
2023. november 30. 19:44
Senkinek nincs illúziója Ukrajnával, Oroszországgal és Gázával és IZRAELLEL kapcsolatban, egyértelműen korrupt szereplőkről van szó. Egyetértünk.
Akitlosz
2023. november 30. 17:50
Milyen békéért??? Valamit már megint nagyon benézett a cikkíró.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!