Hosszú, kellemetlen és véres háborúra kell készülnünk – Mandiner Harctér

2023. november 02. 17:51

A gázai harcok tovább folytatódnak, Jemen hadat üzent Izraelnek, miközben Biden az elnökválasztás utánig biztosítaná Ukrajna finanszírozását. Háború Izraelben, háború Ukrajnában – heti geopolitikai magazinműsorunk Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

2023. november 02. 17:51
null
Pócza István
Pócza István

A műsorban elhangzott legfontosabb, legerősebb megállapítások:

  • Az izraeli szárazföldi offenzíva sikeresen halad, azonban elhúzódó háborúra kell készülnünk.
  • Gázában több mint egy évtizede nem sikerült a menekülttáborokat felszámolni, az ott lévőket letelepíteni.
  • Az ukrajnai háborúban eredmény, siker nincs, hogyan tovább?
  • Zelenszkij támogatottsága egyre jobban csökken az ukrán állampolgárok körében.
  • Kína és Oroszország kihasználja, hogy a Nyugat Izraellel van elfoglalva.

Szöveges összefoglalónk:

Háború Izraelben

Jemen hadat a napokban üzent Izraelnek. Bár Izraeltől távol eső országról beszélünk, Robert C. Castel szerint hiba lenne lebecsülni a Jemenieket. A szakértő szerint a Jement ellenőrzésük alatt tartó húszi szervezet pont olyan, mint a Hamász vagy a Hezbollah, egy államot irányító terrorszervezet. A biztonságpolitikai szakértő a következőképp fogalmazott:

Annak ellenére, hogy Jemen a világ egyik legszegényebb és legprimitívebb országa, nagyon számottevő katonai erőre tettek szert.”

Castel elmondta, hogy Jemen számára rendelkezésre állnak nagy hatótávolságú fegyverek, többek között ballisztikus rakéták. A fegyverarzenál mellett pedig jelentős geopolitikai befolyásuk van, hiszen ellenőrzésük alatt tartják a Vörös-tenger déli kijáratát.

Ha ott elkezdenek zavart gerjeszteni, úgy az Izraeli, mint a világ hajózásában, az gyakorlatilag az egész világ kereskedelmét befolyásolni fogja.” 

Jemen már három támadást is indított Izrael ellen, azonban Izrael egyelőre nem reagált. Robert C. Castel szerint az izraeli válasz nem fog elmaradni, ugyanakkor ismét kihangsúlyozta, hiba lenne lebecsülni Jement.

„A harcok a tervek szerint folynak, Izrael betört gázába, elindult a szárazföldi hadművelet.” – értékelt a szakértő. Castel szerint a harcok sikeresen haladnak, Izrael veszteségei pedig eltörpülnek a gázai veszteségekhez képest. Megjegyezte azonban, hogy szerinte hosszú, kellemetlen és véres háborúra kell készülnünk.

Az Európai Unió egyik szóvivője a zsidó telepesek terrorizmusáról beszélt a közelmúltban. Bendarzsevszkij Anton szerint ennek oka az, hogy az EU nem akarja elveszíteni a kapcsolatait az arab világgal, egyensúlyozni próbál a jelenlegi helyzetben. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója úgy véli, ez lehet az oka annak, hogy a nyugati narratívák már nem olyan elköteleződéssel támogatják Izraelt.

Ezek a nyilatkozatok nem ideológiai indíttatásúak, hanem kőkemény politikai üzeneteket hordoznak.”

Bendarzsevszkij szerint a nyugat számára kiemelten fontosak az arab országok, hiszen nyersanyagokban és energiaforrásokban gazdag területen helyezkednek el.

Háború Ukrajnában

Bendarzsevszkij Anton szerint nem fognak elfogyni az Ukrajnának szánt források a nyugati oldalról. Az Egyesült Államok választásokhoz közeleg. Bendarzsevszkij szerint Biden ügyesen próbálta meg elkerülni, hogy a különböző háborúk támogatásának kérdése ne jelentsen problémát a kampány alatt. Elmondta, hogy az amerikai elnök megpróbálta egy kalap alá venni Ukrajnát, Izraelt, és Tajvant. A Demokraták létre akarnak hozni egy 106 milliárd dolláros csomagot, amit most szavaznának meg. Így Ukrajna támogatása a következő másfél évben biztosítva lenne, és a választások alatt nem kellene ezt a kérdést érinteni.

Eredmény nincs, siker nincs. Akkor hogyan tovább? Ez a kérdés.”

Bendarzsevszkij szerint Ukrajnának ki kell találnia, hogy mihez kezd a nyugati támogatásokkal. A sikertelen ellentámadás során láthattuk, hogy az ukránok nem képesek hatékonyan felhasználni a kapott eszközöket. Szerinte a nyugati oldalon megvan a szándék a további segítségnyújtásra, és Ukrajnára tekintve jelenleg a legnagyobb problémát a kapott támogatások hatékony felhasználása jelenti.

Robert C. Castel szerint Ukrajnára tekintve fenyegetést jelent a republikánus párt befolyása az amerikai döntéshozatalba. Véleménye szerint a konzervatív párt szkeptikusabb az ukránokat érintő kérdésekkel kapcsolatban. Castel további fenyegetésként említi az amerikai választások közeledtét. A szakértő szerint Biden sikereket felmutatva szeretne a választásokon megmérkőzni. Katonai sikerekről azonban nem beszélhetünk. Úgy véli, katonai sikerek híján kénytelen lesz az amerikai elnök diplomáciai sikereket elérni, rávenni Ukrajnát, hogy kössön tűzszünetet az oroszokkal.

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 07. 08:16
Szar zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
connorj
2023. november 03. 05:01
Majd eldől, hogy túlélitek-e... A ZSIDÓ VALLÁS VÉGLEG MEGBUKOTT. EGY RABBI SEM AJÁNLOTTA FEL MAGÁT TÚSZCSERÉRE, HOGY FOGVATARTOTT ZSIDÓ KISGYEREKEKET MENTSEN MEG. JERUZSÁLEM ÉRSEKE IGEN. ELFORDULOK TŐLETEK. MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 Trianon ellen nem szoktak tüntetni. Se Bécsben, se Brüsszelben sem Tel-Avivban
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. november 03. 01:33
Castel a keresztneve? És az észosztás helyett miért nem egy gázai alagútban van és harcol a hazájáért??
figyelő4322
2023. november 02. 22:56
Hekimeki 2023. november 02. 20:10 "Csak a gyűlölet és vallás nélküli dolgos becsületes emberek maradnának a földön." Érdekes elmélet, de a vallás maga nem tesz senkit gyűlölködővé. Van persze vallás, ami a mások gyűlöletét IS hirdeti, ilyen pl. az Iszlám. Azt pedig komolyan gondolod, hogy vallástalan emberek nem lehetnek gyűlölködők?? Ha pl. Magyarországra tekintetesz, nem látsz valástalan/ hitetlen, de mégis gyűlölködő embereket??? 🤔
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!