Izraeli háború: mega-offenzíva készül Gáza ellen – Mandiner Harctér

2023. október 26. 17:11

A gázai offenzíva nem marad el, a késlekedés oka, hogy új haditervekre lehetett szükség. Háború Izraelben, háború Ukrajnában – heti geopolitikai magazinműsorunk Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

2023. október 26. 17:11
null
Pócza István
Pócza István

A műsorban elhangzott legfontosabb, legerősebb megállapítások: 

  • A gázai offenzíva nem marad el.
  • A korábbi haditerveket a Hamász ellophatta, újakat kell készíteni. 
  • A Hamász gyakorlatilag semmit nem tesz a Gázában élő civilek védelme érdekében.
  • Senki sem kényszeríti a Hamászt, hogy a gyerekeik háta mögé bújjanak. 
  • Az izraeli háború folytatásában Oroszország rendkívül érdekelt.

Szöveges összefoglalónk:

Háború Izraelben

Izrael egy szárazföldi csapásra készül Gáza ellen. Ez az offenzíva sokak szerint késlekedik, ugyanis lassan három hét telt el a Hamász támadása óta. 

Robert C. Castel leszögezte: a támadás nem marad el. 

Castel azt feltételezi, hogy nem egyszerű késlekedésről van szó. Izrael Gázával kapcsolatban előkészített katonai terveinek egy része az ellenség kezébe kerülhetett.

Mint elmondta, a Hamász több izraeli bázisra is betört, ahol tiszteket ejtettek foglyul és számítógépeket tulajdonítottak el. 

A katonai titkok kiszivárgása,  a Hamász támadásából tanultak felülírják a korábbi haditerveket.

Ezeket pedig időbe telik újraírni. „Gyakorlatilag minden, ami kiszivárgott, minden, amit feltételezni lehetett eddig, azt másképp fogjuk látni. Lesz itt egy sor meglepetés.” – értékelt a szakértő. A szakértő szerint

a gázai civil áldozatok számáról pontos adatokat nem ismerhetünk, hiszen a Hamász előszeretettel hazudik, dezinformálja a világot.

Robert C. Castel leszögezte: egyetlen ártatlan gyermek halála is hatalmas tragédia. Ugyanakkor hozzátette:

senki nem kényszeríti a Hamászt, hogy a gyerekeik háta mögé bújjanak.”

A szakértő szerint azért nem látunk például az ukrán háborúban ezrével civil áldozatokat, mivel az oroszok és az ukránok is úgy harcolnak, ahogy minden normális államtól elvárható, nem a gyerekek háta mögé bújva.

Bendarzsevszkij Anton szerint kezd feledésbe merülni a Hamász terrorakciója. 

Úgy véli, a Hamász nem csak terrorszervezetként, hanem állami szervezetként is működik a térségben.

Ilyen minőségében pedig a Hamász semmit nem tesz a Gázában élők védelmének érdekében.

Szerinte azért nem védik a saját lakosságukat, mert a Hamásznak minden Gázát ért támadás kedvez, hiszen a nemzetközi sajtóban be tudják mutatni, mekkora pusztítást végzett az izraeli hadsereg.

Ha civilek halnak meg, hogyha áldozatok vannak, abból a Hamász jól jön ki hosszútávon.”

– fogalmazott Bendarzsevszkij Anton a Hamász stratégiájáról.
 

Háború Ukrajnában

Egy német lap szerint, az orosz vezetés egy óriás bombát dobna Kijevre. 

Robert C. Castel nem tartja reálisnak, hogy az oroszok Kijevet lebombázzák.

 

Szerinte az oroszok számára Kijev ugyanolyan történelmi jelentőséggel bíró város, mint például Szentpétervár, emiatt pedig nem látja katonai értelmét Kijev belvárosának megtámadására.

Az izraeli háború folytatásában Oroszország rendkívül érdekelt.

- tette hozzá.

Elmondása szerint az oroszok kiemelt célja, hogy a Nyugat, legfőképpen az Egyesült Államok minél jobban belesüppedjen a Közel-Keleti háborúba, hiszen így kifullaszthatják a Nyugat termelőkapacitását. Az orosz célja az, hogy

minden egyes 155 milliméteres gránát után amelyik kijön a búboskemencéből, el kell hogy tűnődjön Biden elnök, hogy ezt Ukrajnába küldi vagy Izraelbe.”

– érvelt a szakértő.

Castel szerint Ukrajnának és Izraelnek azonban különböző típusú fegyverekre van szüksége, ezért a nyugati hadiipari termelést nem akkora szinten terhekik meg a két háború párhuzamos történései. Míg Izraelnek inkább légvédelmi eszközök kellenek a vaskupolához, az ukránoknak sokkal inkább földről indítható töltetekre van szüksége. 

Bendarzsevszkij Anton szerint nem reális, hogy a közeljövőben béketárgyalásokra kerüljön sor.

Véleménye szerint mindkét fél abban bízik, hogy az idő múlása változást hoz a háború kimenetelével kapcsolatban. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint

az oroszok abban bíznak, hogy az idő előrehaladtával elfogynak az Ukrajnába áramló nyugati támogatások,

míg az Ukránok abban, hogy a Wagner-csoport puccskísérlethez hasonló esemény átrendezi az orosz belpolitikát. Mint említette, az Ukrán Nemzeti Bank statisztikáiból is az volt kiolvasható már év elején, hogy az ukránok a harcok folytatását legalább 2024 végéig tervezik.

A műsor podcast formában is meghallgatható itt
 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2023. október 27. 05:49
Proxy háborúk korát éljük. Erős a gyanúm, hogy Izrael is csak eszköz és egyben áldozat egy háttérhatalom kezében, mint a palesztin arabok, még ha nem is lehet egyenlőséget tenni köztük. Pearl Harbor proxy módon. Míg az ukránokat megpuccsolták és távirányítással működnek, addig a zsidókat átverték és kényszerpályára helyezték. Ha egy bűntényt vizsgálunk, akkor az az első, kinek állt érdekében elkövetni, kinek hozott hasznot.
starmind
2023. október 27. 03:25
Magas ennek a háborúknak a szemfényvesztés mértéke. A lényeges dolgokról pont nem tudunk semmit.
CsakOlvas
2023. október 27. 01:35
És, persze a fizetett fasz(nuni) rögtön megjelenik, hogy megszolgáljon a sékelért. Jól esik, te alember, hogy mások pusztulását támogatod, te rothatdt geci, hogy a véredben fürdesselek, bemelegítésnek?
drogqueen
2023. október 27. 01:31
Castel bácsinál is oldódik már a Kreml iránti hűség.. Lényegében kimondta, hogy az izraeli borzalom Oroszország érdeke... Talán hamarabb kellett volna józanodni, és világosan látni Oroszország sátáni szerepét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!