Az nem zöldpolitika, ha pénzt vesznek el országoktól, máshova meg egy csomó lőszert küldenek – Ceglédi Zoltán a Mandinernek

2023. május 28. 12:00

Daniel Freundról, az ellenzék állapotáról, a kordonbontásról, a 2024-es EP-választásról, valamint az ukrajnai háborúról is elmondta véleményét az elemző a Mandiner Reakció legutóbbi adásában.

2023. május 28. 12:00
null

***

„Az, amikor 1993-ban a balatonedericsi strandon egy ilyen Daniel Freund-féle, csak már pecsenyére sülve, beállt a lángossütőnél a sor legelejére, lecsapta a pultra a Deutsche Markot, ki is szolgálták. Az a habitus, amit most látok 30 évvel később, nagyon hasonló – megérkezik ez a pukkancs, és ugyanúgy kezeli a magyarokat” – kezdte a beszélgetést Ceglédi Zoltán a Mandiner Reakció e heti adásában, utalva Daniel Freund EP-képviselő legutóbbi magyarországi látogatására, illetve fenyegetésére az uniós források megvonásával kapcsolatban. Az elemző szerint a zöld politikus nem úgy gondolkodik, hogy vannak a „csodálatos magyarok” és „Orbán Viktor a gonosz”, hanem ő azokkal van jóban, akiket igazán „európai magyaroknak” tekint. Persze

ezt az attitűdöt nem találja Magyarországon szinte senki szimpatikusnak, vagyis becsapja magát az ellenzék,

ha azt gondolja, „hogy az a pár tucat ellenzéki újságíró, meg az a pár száz holdudvar környéki ember, aki azt szeretné, hogy még jobban büntessenek meg minket, és mondjanak csúnyát, az lenne az ellenzéki szavazók nyilvánossága”.

Az elemző szerint fel kell tenni azt a kérdést is: „Mitől zöld politikus Daniel Freund? Mert én azt nem tartom zöld politikának, hogy vegyünk el pénzt a nem jogállamnak mondott államoktól, meg küldjünk egy csomó lőszert más országokba.” Problémának látja ugyanakkor azt is, hogy az ellenzék és a kormány is kialakított egyfajta negatív képet az Európai Unióról, azon belül Brüsszelről, mely az EU szimbóluma a magyar nyilvánosságban. Szerinte a kormány részéről nem jó az a kommunikáció, ami csak a negatívumot mutatja be, kiterjesztve az ottani politikusokra is.

Az ellenzéki szurkolás, hogy Brüsszel jól büntesse meg Magyarországot, szintén tarthatatlan kommunikációs üzenet. Már az ellenzék sem tudja felmutatni azt, miért jó az EU tagjának lenni. Ceglédi úgy látja,

A Mi Hazánk és az EP-választás

„A Mi Hazánk pont ugyanott van, ahol a korai Jobbik volt” – értékelt az elemző, mivel szerinte az a párt pozíciója, hogy mindent, ami uniós vagy nyugati, opponáljon. Rámutatott: míg a többi ellenzéki párt narratívája az, hogy a Fideszt hagyományos eszközökkel, a jelenlegi pártstruktúrában nem lehet megbuktatni a választáson, addig a Mi Hazánk kihasználja az országgyűlésben rejlő lehetőségeket, ezzel cselekvőképességet láttatja választói előtt. Hogy mennyire sikeres ez, majd az európai parlamenti választáson fog kiderülni. „Nagyon nagy félreértés az ellenzéki nyilvánosságnak, hogy a Mi Hazánkat nem ellenzéki pártként regisztrálja”  – jegyezte meg Ceglédi.

„Túl sokszor történt meg az, hogy a választások éjszakáján ott ülök egy tévéstúdióban, előttem a kinyomtatott közvéleménykutatások, és az, ahogy az emberek döntöttek, a kutatással semmilyen módon nem találkozik” – mondta el az elemző.  Ez a 2019-es EP-választáson is megmutatta magát, ahol az ellenzéki erőviszonyokat rendkívüli módon mellé lőtték, például a Demokratikus Koalíció esetében jelentősen alul mértek. Szerinte olyan időszakba léptünk, ahol a korábban használt közvéleménykutatási módszerekkel nem tudunk jól mérni.

Kérdéses az is, hogy a hónapok óta tartó kordonbontó események, az ezekkel összefüggő tüntetések mennyiben alakítják az ellenzéki térfél átrendeződését. Úgy látja,

a kordonbontás a Karmelita Kolostornál nem fog sokáig tartani, azt fogjuk tapasztalni, hogy nem megy ki senki, és nem vezényelnek ki rendőröket sem a helyszínre.

A kordonbontás országosan nem ütötte meg az ingerküszöböt, de például az debreceni akkumulátorgyár körüli vita sokkal nagyobb választói figyelmet tudott generálni.

Az ukrajnai háborúról

Tavaly novemberben Lengyelországban csapódtak be rakétadarabok, amellyel kapcsolatban a nemzetközi média és az európai közvélemény harmadik világháborút vizionált addig, ameddig ki nem derült, hogy ukrán rakéták voltak. Az incidenssel kapcsolatban Ceglédi Zoltán elmondta, van egy felsőbb politikai szint, amely nem szeretné a háború további eszkalációját, ugyanakkor egy alsó is, nem hagyják, hogy alábbhagyjon a konfliktus intenzitása. Szerinte

Ukrajna továbbra is azt akarja elérni, hogy a Nyugat közvetlenül, fizikailag is beavatkozzon a háborúba,

így a NATO kiszorítaná területükről Oroszországot. Szerinte hamar el fog dőlni, Ukrajna vissza tud-e szerezni területeket, vagy Oroszország meg tudja-e tartani a már megszerzetteket.

„Mind a két esetben annak el kell elszámolnia, aki azt mondta, hogy nem szabad még békét kötni, mert amíg az utolsó orosz katona el nem hagyja Ukrajna területét, addig harcolni kell, és arra kell választ adnia, hogy miért nem állapodtunk meg 2023 márciusában” – értékelt Ceglédi Zoltán, aki a szankciókkal kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Nyitókép: Facebook

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. május 28. 20:40
Mint oly sokszor, most is megemelem a kalapom! Zöld politika az ellenzéknél? Ha sok sóskát, vagy spenótot ettek, és kiürítik magukból Karácsony méh legelőjén. Na ilyen a jelen Bp. kutyaszaros, libsi-komcsi-náci szaros, büdös város.
Zsolt75
2023. május 28. 20:37
Bence az igazi farizeus álzöld politikus etalonja. Akár az új épületre vonatkozó építési előírásokat is kikerüli, hogy ne kelljen megújulót használnia, és gázfűtést telepít a felújítottnak hazudott házába.
bagira
2023. május 28. 15:39
Merkel volt az tiszta energia atomerőművek elleni támadó bezáratta , közben a lég -környezet legszennyezőbb lignit bányákat kinyitotta . Borzasztó környezet rombolást csinál ,falvakat eltörült . Érdekes a buzi zöld harcos ezt elhallgatják kussolnak róla. Összegezzük Európát németek tették tönkre , Brüsszelben ők a legnagyobb véres szájú pusztítók hatalmukkal visszaélnek .
bagira
2023. május 28. 15:27
Brüsszeli kommunisták a zöld politika ürügyén az embereket költségekbe hajszolják . Világ nagyon jól meg volt az olcsó orosz energián olajon gázon gazdaságba beleillett Európa ráépült. Önző kapzsi nyugat agyából kipattant az orosz energiát megszüntetik betiltják ezzel a jobblétben élőket térdre kényszerítik más 5x drágább áron általuk kitalált módszerrel kizsákmányolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!