Hogyan békítette ki Iránt és Szaúd-Arábiát Kína? – Csicsmann László elemzése a Világrendben (VIDEÓ)

2023. március 29. 18:35

Miként rendeződnek át a szövetségi viszonyok a váratlan megállapodás hatására a Közel-Keleten? Miért nem lett sikeres az Irán elszigetelésére irányuló amerikai, és miért igen az integrálást célzó kínai stratégia? Az iráni-szaúdi megállapodás körülményeit elemeztük műsorunkban.

2023. március 29. 18:35
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Egy globális hatalmat az definiál, hogy hogyan képes egy távol eső régióban rendet teremteni. Ez egy alternatívája annak, amit az Egyesült Államok elképzel a térségben, de úgy tűnik, hogy sikeres” – fogalmazott a Közel-Kelet-szakértő annak kapcsán, hogy Kína március elején elérte, hogy a Közel-Kelet két rivális hatalma, a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia hét év után újra felvegyék a diplomáciai kapcsolatot egymással.

Kína az Egyesült Államokkal szemben egy olyan külső szereplő, amely hajlandó és képes volt szóba állni Iránnal és Szaúd-Arábiával. A Donald Trump vezette Amerika közel-keleti víziójának központi eleme ugyanis Irán marginalizálása, a „maximális nyomásgyakorlás” volt, és Joe Biden sem tudott újabb atomalkut kötni Teheránnal, így Amerika és Irán között nem jöhetett létre párbeszéd.

Az amerikai vízió az volt, hogy Izrael és a mérsékelt arab országok részvételével egy szövetségi rendszert hoznak létre a régióban, a szövetség létrehozásának indítéka pedig egyre kevésbé gazdasági volt, mert az Egyesült Államok egyre kevésbé függ a közel-keleti energiahordozóktól; ezzel szemben Peking olyan szövetségi rendszerben gondolkodik, amelyben integrálja a térség államait, ennek első számú oka pedig az, hogy a kínai gazdaság ráutalt a régió kőolaj-utánpótlására.

A kiegyezés esélyét javította, hogy a jelenlegi világpolitikai folyamatokban nagy a kockázata az eszkalációnak, így abban sem Irán, sem Szaúd-Arábia nem érdekelt; „Irán azt a lehetőséget kereste, hogy ismét legitim szereplő legyen a közel-keleti térségben”, míg Szaúd-Arábia regionális pozícióját jelentősen erősítette ez a deal: egyszerre képes tárgyalni Iránnal és Izraellel.

Milyen érdekei vannak Kínának a Közel-Keleten? Mi lehet a szaúdi-iráni kiegyezés közvetlen haszna?

A műsor vendége: Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Széchenyi István Egyetem docense.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2023. március 29. 22:29
Irán és Szaúd-Arábia összekacsintott az USA háta mögött. A karmester pedig Kína volt.
mamarizsa
2023. március 29. 22:20
Trump kúrta szét a nemzetközi rendet, ahogy Orbán a magyar pozíciót a világban. Illiberális csődtömegek.
Benedek Zsolt
2023. március 29. 21:42
https://zsidokjezusert.org/2021/02/15/aki-keres-az-talal-tar-kata-tortenete/
Szabó Tamás
2023. március 29. 21:09
1. az eddigi "béketeremtők" csúnyán leszerepeltek 2. az újak tanultak ebből: vélhetően valódi béketeremtők lesznek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!