Ismerje meg a csángó falut, ahol románul ünneplik Szent István királyt

2020. augusztus 22. 19:54

A Transindex új videójában Pusztinát, a moldvai csángó falut mutatja be, melynek védőszentje maga Szent István király.

2020. augusztus 22. 19:54
null

A Transindex utánajárt annak az egykoron hat moldvai falunak, melyeknek maga az államalapító Szent István király volt a védőszentje. Mint kiderült, mára összesen egyben, Pusztinán tartanak Szent István napi búcsút, míg a többi település okosabb ötletnek vélte lecserélni patrónusát valami „kevésbé magyarra”. Az erdélyi lap utánajárt hogyan tudták megvédeni a helyiek magyar származású védőszentjüket és hogy miképp lehetséges, hogy ma egy csángó faluban, ahol nem lehetséges az anyanyelvükön történő misézés, románul viszont meg lehet tartani egy búcsút, illetve hogyan is néz ki egy ilyen?

Kép: YouTube

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 25. 03:24
Akit esetleg még érdekel a téma: Szent István gyermekei Moldvában 1. https://www.youtube.com/watch?v=4_O_rVYaMWE 2. https://www.youtube.com/watch?v=T0cv46gLu6g 3. https://www.youtube.com/watch?v=4pvXD57O7fk
nyugatiszél
2020. augusztus 23. 15:59
Ilyenkor azért érdekelne, hogy mégis mit gondol az Egyház. Hogy akiktől elveszik az anyanyelvet, azok majd meg tudják tartani a katolikus hitet? Ezek a nénik a jászvásári katolikus püspökség utolsó katolikusai. Vagy beleáll az identitáspolitikába az Egyház, vagy nem lesz.
stumrovik
2020. augusztus 22. 20:04
:DDDDDDDDDDD #szőrtalphype
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!