Demokrata vita: Sanders politikai forradalmat, Clinton egyenlőséget szeretne

2015. október 14. 15:38

Öt elnökjelölt-aspiráns vitatkozott kedd este a CNN-en. A vitán főleg szakpolitikai kérdések kerültek szóba. Bernie Sanders és Hillary Clinton vitte a show-t: előbbi politikai forradalmat szeretne a munkásosztály javára.

2015. október 14. 15:38

A „demokratikus szocialista” Bernie Sanders és Hillary Clinton volt külügyminiszter mellett Martin O'Malley volt marylandi kormányzó, Jim Webb volt virginiai szenátor, és Lincoln Chafee volt Rhode Island-i kormányzó vett részt a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első tévévitáján. A vitától távol maradt Joe Biden alelnök, aki a találgatások ellenére egyelőre nem jelentette be, hogy indul az elnökjelöltségért.

A vita részvevői alapvetően szakpolitikai kérdésekre összpontosítottak, a vetélkedés mentes volt a republikánus előválasztási összecsapások Donald Trump személyisége által meghatározott, gyakran személyeskedésbe torkolló feszültségétől. A részt vevő öt politikus, ha különböző hangsúllyal is, de alapvetően a középosztály, a dolgozó emberek védelme és az esélyegyenlőség köré építette fel belpolitikai és gazdasági üzenetét. Clinton például expozéjában arról beszélt, hogy a gazdagok túl keveset, a középosztály túl sokat adózik; míg Sanders az amerikai választási rendszer korruptságát emelte ki, amelyen változtatni szeretne.

Természetesen az email-ügy is szóba került: Clinton még külügyminiszterként magánszerverről is folytatott bizalmas levelezést. Az ügy megingatta a választók bizalmát Clintonban. A volt first lady megismételte, hogy hiba volt a saját szerveréről kommunikálni, de hangsúlyozta, energiáit inkább a szavazók számára fontos kérdésekre kívánja irányítani. A magabiztosan szereplő Clinton - aki többször is megismételte, hogy az Egyesült Államok első női elnöke akar lenni - hatalmas tapsot kapott azzal, hogy nem akart válaszolni Lincoln Chafee Rhode Island-i volt szenátornak és kormányzónak arra a felvetésére, hogy Amerika szavahihetőségét azzal lehetne helyreállítani, ha a legmagasabb erkölcsi színvonalat képviselő személyt választanák meg elnöknek.

Bernie Sanders védelmébe vette a volt külügyminisztert: leszögezte, hogy a választási kampánynak az amerikai társadalom valódi problémáiról kellene szólnia, nem pedig arról, hogy Clinton tárcavezetőként magán vagy hivatali e-mailt használt-e. Clinton nem mulasztotta el megköszönni Bernie Sanders szavait, ugyanakkor egyebek között azzal igyekezett megtörni baloldali populista elveket hirdető ellenfele lendületét, hogy rámutatott: az Egyesült Államok nem követheti a skandináv országok szociális rendszerét, amelyet a szenátor mintának tekint.

Bernie Sanders politikai forradalmat szeretne a munkásosztály javára

Az önmagát demokratikus szocialistának valló Sanders egyebek között arról beszélt, hogy nem támogatja a kapitalista rendszert. Amikor arra kérték, hogy fejtse ki bővebben az ezzel kapcsolatos álláspontját, azt mondta: „Ha a kérdés az, hogy a kaszinókapitalista folyamat részének tekintem-e magam, amelyben oly keveseknek oly sok jut, oly sokaknak pedig oly kevés, és amelyben a Wall Street mohósága és gondatlansága összezúzta ezt a gazdaságot, akkor a válasz az, hogy nem, nem tekintem.” Clinton nem mulasztotta el közbeszúrni, hogy az amerikai társadalomban kulcsfontosságú szerepet játszó kis- és a középvállalkozók tömegei is a kapitalizmus részét képezik.

Sanders politikai forradalmat sürgetett, amely a megfogalmazása szerint milliók összefogása volna annak érdekében, hogy a hatalmat a nagyvállatoktól a munkásosztályhoz irányítsák át. O'Malley arról beszélt, hogy inkább zöld forradalomra volna szükség, és megválasztása esetére azt az ígérte, hogy 2050-re Amerika már a megújuló energiaforrásokra fog támaszkodni. 

Külpolitikai kérdésekről szólva a volt külügyminiszter védelmébe vette Washingtonnak az ő hivatali ideje alatt Oroszország viszonylatában folytatott „újraindítás” politikáját, rámutatva, hogy az amerikai kormánynak több fontos kérdésben sikerült megállapodnia Dmitrij Medvegyev akkori elnökkel. Vlagyimir Putyin mostani elnök politikáját azonban elfogadhatatlannal nevezte, és azt mondta, hogy vele szemben jelentősebb amerikai szerepvállalással lépne fel Szíriában.

Bernie Sanders Clintonnak a szíriai részleges légtérzárra vonatkozó javaslatát veszélyesnek minősítette. A szenátor egyebek között arról is beszélt, hogy fegyvert csak végső esetben szabad bevetni nemzetközi konfliktusokban, amire ő szükség esetén szintén kész lenne. 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tábor Radosti
2015. október 15. 10:49
Mintha lenne választási lehetőség! (Már aki érti...)
Akitlosz
2015. október 14. 20:38
"Vlagyimir Putyin mostani elnök politikáját azonban elfogadhatatlannal nevezte, és azt mondta, hogy vele szemben jelentősebb amerikai szerepvállalással lépne fel Szíriában." Abból még nagyobb háború lenne. Amolyan koreai háború féle, ahol hivatalosan nem állt egymással hadban az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió, de mindezidáig az volt az egyetlen háború, ahol közvetlenül egymást lőtték. Már így is túl nemzetközi a háború Szíriában és környékén.
Akitlosz
2015. október 14. 20:29
"Clinton nem mulasztotta el közbeszúrni, hogy az amerikai társadalomban kulcsfontosságú szerepet játszó kis- és a középvállalkozók tömegei is a kapitalizmus részét képezik." Ráadásul nagyon ritka az olyan nagyvállalat, amelyiknek csak egy vagy kevés tulajdonosa van. A nagyvállalatok általában részvénytársaságok sok ezer tulajdonossal. Bárki lehet OTP, MOL stb, tulajdonos, ha vesz részvényt. Éppen ezért van az, hogy nagyvállalatokat már nem a tulajdonosaik irányítják, hanem a menedzsment. Csak mert valaki részvényt vesz és ezáltal elvileg tulajdonossá válik a nagyvállalatban még semmiféle gyakorlati beleszólása nem lesz a cég irányításába. Be sem engedik a gyárkapun a részvényével.
Akitlosz
2015. október 14. 20:26
"az Egyesült Államok nem követheti a skandináv országok szociális rendszerét, amelyet a szenátor mintának tekint." Már nem sokáig lesz az minta. Összeomlik ott is. Osztogatásból nem lehet megélni. A svéd gazdagok is inkább elköltöznek abból az országból. Senki nem ellensége a saját pénzének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!