Botrány az új pénztárgépek körül

2013. november 22. 08:58

Az Alt Cash Kft. korábban engedélyezett, majd visszavont pénztárgépét 80 ezren rendelték meg, őket hétfőtől megbírságolhatják.

2013. november 22. 08:58

Elbukhatják a fejenként nagyjából 40 ezer forintos előleget azok, akik az Alt Cash Kft. által forgalmazott online kasszát rendelték meg hónapokkal ezelőtt. A pénztárgép szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elfogadott eszközeinek listáján, azonban október közepén törölték onnan. Ez azért problémás, mert nagyjából 80 ezer ilyen pénztárgépre adtak le rendelést, hiszen az állam is ennek a típusnak a megrendelését támogatta. Ráadásul a pénztárgépeket október elejéig meg is kellett rendelni, így az engedély visszavonására fel sem tudtak készülni a kereskedők.

A NAV november 25-től megbüntetheti azokat a kereskedőket, akik nem tudják igazolni azt, hogy már megrendelték az új online kasszát. Ráadásul az Alt Cash Kft. pénztárgépeit megrendelő kereskedők kiemelt ellenőrzésre számíthatnak.

A NAV szerint nekik nincs közük a kasszabotrányhoz, a pénztárgépek engedélyeit a Engedélyezési és Mérésügyi Hivatal adta ki. Az RTL Klub kereste a hivatalt, de nem akartak nyilatkozni. Az Alt Cash Kft.-től pedig azt a választ kapták, hogy fellebbeztek, és még bíznak abban, hogy megkapják az engedélyt. Utána döntenek arról, hogy mi lesz a befizetett összesen 3 milliárd forintnyi előleggel.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Küszöbmajom
2013. november 23. 14:48
Nem a pénztárgépekről szól ez, hanem a mobilnetes előfizetésekről! Mert azért 2300 Ft+Áfa bevétel 250.000 előfizetés után nem kevés pénz havonta! A gépek eladásán csak egyszer van némi bevétel. Az Alt Cash Telekomos SIM kártyákat épített a gépeibe, míg a többi forgalmazó egy tavaly alakított cégtől (Mobil-Adat Kft.) rendelte a kátyákat. Ez a cég csakis erre jött létre. A tulajdonosok között vannak NAV-os és MKEH-s cimborák. Amikor nyáron/ősszel engedélyezték az Alt Cash gépeinek a forgalmazását, akkor ez a banda nem számított arra, hogy ilyen sok megrendelésük lesz. 80.000 megrendelés = kb. 110.000 pénztárgép, mivel nem mindenki csak egyet rendelt. Ez persze már nem tetszett a Mobil Adat Kft. holdudvarának, így betolták a megfelelő összeget a megfelelő zsebbe és mindjárt visszavonták az Alt Cash gépeinek az engedélyét és hoztak egy olyan határidőt, ami teljesíthetetlen. A Mobil Adat-nak mindegy, hogy milyen gépeket rendelnek a kereskedők ha az nem SAM4S, hisz az összes többi után az ő zsebébe vándorol a milliárdos előfizetési díj. Az Alt Cash Kft. nem lenyúlta az előleget, hanem gépeket vett rajta, amiből már majdnem 30.000 meg is érkezett és hegyekben áll a Videoton gyárban arra várva, hogy megkapják az engedélyt és elkezdhessék beépíteni az adóügyi ellenőrző egységeket! A megrendelés pillanatában volt forgalmazási engedélye a pénztárgépeknek, így lehetett rá megrendelést és előleget is felvenni. Mindkét fél - a megrendelő és az Alt Cash is - jóhiszeműen járt el amikor a szerződést megkötötték. A NAV pedig egy visszamenőlegesen módosított rendeltre hivatkozva nem büntethet!
speti
2013. november 23. 10:23
Azért azt az apró tényt ne felejtsük el mielőtt az Alt Cash-t ártatlan szenvedő félnek állítanánk be, hogy azt az apróságot elfelejtették közölni a vevőkkel, hogy a készülékük engedélyét úgy kapták meg, hogy csak abban az esetben forgalmazhatják a terméket, ha az eljárás során felmerült hiányosságokat pótolják. Na ez a pótlás nem sikerült. Ezért került be egy olyan rublika a listába, hogy engedélye van, de forgalomba nem hozható. Egyébként a szerződéseket úgy kötötték, hogy a vevő kiválasztotta a géptípust, amire a szerződés szólt, de van benne egy kiegészítés, miszerint ha a kiválasztott típussal mégis gond lenne, akkor a vevő elállhat a szerződéstől, vagy átírathatja másik típusra. Azt meg a retek klubtól már megszokhattuk, hogy hazudnak mint a vízfolyás. A közel 40.000 ft előleg, az pontosan nettó 25.000 ft, ami bruttóban is csak 31.750 ft. ( az áfát a legtöbb cég visszakapja) Nekem sikerült beszélnem az AltCas céggel, akik azt mondták, hogy természetesen el lehet állni a szerződéstől, és hogy visszautalják az előleget. Ami a lényeg, hogy a kialakult helyzetért 50-50% a felelősség az AltCash és a MKEH között.
SoukySanjay
2013. november 23. 10:14
Ahogy figyelem a pénztárgépekkel kapcsolatos ügyeket,egyre inkább az az érzésem,azt szeretnék elérni,hogy a büntetések mellett zárják be a kisboltjaikat,mert a plázákba kell beterelni a népet.
S0ma
2013. november 22. 16:52
Az egész akció egy hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!