A NER világa mesés Barbie-univerzum

2023. augusztus 02. 14:58

A Barbie-film tökéletes rózsaszín világát megkaptam újra, a hétvégi MCC Feszt keretében.

2023. augusztus 02. 14:58
Barbie
Lesti Ágnes
Lesti Ágnes
Index

„A Mattel (amerikai játékgyártó és filmes cég) legújabb PR-fogása csábításának engedve, előzetes fogadalmam ellenére beültem a Barbie-filmre, s bevallom, jobban tetszett, mint akartam, hogy tessen. Talán, mert a feminista – hányadik hullámról beszélünk, mit nevezünk éppen feminizmusnak – moralizálás helyett egy önmagát is kifigurázó, a marketingcéljait nem elrejteni akaró, hanem azt inkább felnagyító, alapigazságokat kapargató, de alapjában véve egy szórakoztató, kellemes, nyári moziélményt kaptam.

NEM GONDOLTAM VOLNA, HOGY ALKALMAM LESZ DUPLÁZNI, ÉS A MATTEL ÁLTAL FELÁLLÍTOTT TÖKÉLETES RÓZSASZÍN VILÁGOT MEGKAPOM ÚJRA, IMMÁR A HÉTVÉGI MCC FESZT KERETÉBEN.

Hogy őszinte legyek, én élvezem a NER által rendezett eseményeket. Profin felépítettek, jó a légkör, mindenki boldog (legalábbis annak mutatja magát), egészséges, szép, jól öltözött, és minden egy előre megírt forgatókönyv szerint kiszámíthatóan halad: csakúgy, mint amilyen az élet a Barbie-világban.

Barbie mindennap ugyanúgy pattan ki tökéletes ágyából, zuhanyzik a nem létező vízzel, tölt magának tejet az üres kartondobozból, és kortyolja a semmit bögréjéből. Világa egy Mattel által megalkotott műanyag univerzum, ahol a babák gondtalan életet élnek, pompás házban laknak, csodás ruhatáruk, kiegészítőik és járgányaik vannak, nem nélkülöznek, és nincs erőszak, se vita köztük. »A Barbie-világ olyan, mint egy kisváros Svédországban« – ahogy a film ezt cinikusan ki is mondja. Barbie és barátai pedig boldogan teszik le fejüket a párnára esténként abban a hitben, hogy a való világ miattuk egy jobb hely, ahol az általuk emancipált női vezetőknek hála mindenkinek van hol lakni, és szép az élet.

Barbie-világban lakni jó. Csodás koreográfiával táncolnak egyszerre a babák – akár egy Backstreet Boys-videóklipben. Gyönyörű, élénk színes a díszletvilág, csillognak a fehér fogak és flitteres szoknyák. Éppen úgy, mint egy NER-es eseményen vagy médiaszereplésen, ahol minden tökéletesen megszerkesztett, üde és kicsattanó, ahol az előadók és felszólalók mindig jól öltözöttek, kellően lebarnultak, általában enyhén kigyúrtak, de mindenképp önbizalomtól duzzadnak. Bár a nemek aránya itt fordított – ettől most tekintsünk el –, itt is mindenki univerzális, mindenhez ért, még a női karakterek is, akik családanyák és gondos feleségek, miközben tökös politikusok is, egy szóval: szuperhősök. Az általuk megtestesített valóság kellemes, bár tudom, hogy hamis, azért szeretnék hinni benne.”

Nyitókép: Mattel/Intercom

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. augusztus 07. 15:13
Tipikus ballib szófosás a semmiről. Nincs semmi alapja .
Obsitos Technikus
2023. augusztus 03. 10:54
Lesti Ágnes Magyar-angol állampolgár, a tech- és médiaszektorokban dolgozik. Miért nem hallunk a feministákról az olimpia körül, és mi a magyarok ennél nagyobb problémája? A transzneműek körüli konfliktust elhallgatni és csak a jobboldali médiában kitárgyalni veszélyes, megosztó, és éppen azoknak a kisebbségi csoportoknak árthat a legtöbbet, akiket a liberális tömeg felkarolni szeretne. Kell még valamit mondanom Ildikó?
10000bocs
2023. augusztus 03. 10:52
" Az általuk megtestesített valóság kellemes, bár tudom, hogy hamis, azért szeretnék hinni benne." EZ van amikor a hülyebalos találkozik a valósággal. A balos buborékon kívül az emberek boldogabbak, vidámabbak, kevesebb a gyűlölködés - ergo az erre ácsingózó hülyebalosnak egy esélye maradt - na nem az hogy lemond az őt boldogtalanná tevő ideológiáról, hanem hogy meggyőzi magát, a buborékján belüli világ a valóság, nem az amit odakinn lát. És nekiül ilyen kissé ostobenkó cikkeket írogatni, hogy meggyőzze az elvtársait - minden rendben.
cutcopy
2023. augusztus 03. 10:15
Ami gyötör téged az a kielégületlenség..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!