Ha a holokausztra gondolok, csak az a kérdés visszhangzik bennem: miért?

2023. június 14. 18:32

Hogy történhetett meg mindez?

2023. június 14. 18:32
null
Viharsarki Kanapé
Facebook

„Másodjára sikerült végignéznem a Holokauszt Emlékközpont kiállítását, amely a vészkorszak előzményeit, a néppusztító gőzhenger 110 százalékon való működését és a felszabadítás utáni társadalmi sokkot is az érdeklődők elé tárja.

Teremről teremre járva tartottam magam, bár a pesti és a krakkói gettó képei láttán többször is összeszorult a szívem. De a könnyeim végül akkor eredtek csak el, mikor alaposabban megfigyeltem a haláltáborok felszabadítása után a túlélőknek segítséget nyújtó vöröskeresztesek arcát. Elgondolkoztam, hogy részben segítő foglalkozásúként miként birkóztam volna meg egy ilyen feladattal. Hogy tudtam volna vigaszt nyújtani azoknak, akiket nemcsak a jogaiktól, hanem az emberi méltóságuktól is megfosztottak... Olyanoknak, akik mögött lassan száz év távlatából is emberi ésszel felfoghatatlan hónapok álltak.

Ha a holokausztra gondolok, csak az a kérdés visszhangzik bennem: miért. Hogy történhetett meg mindez? Hogy lehetett parancsra, sőt kéjjel gyilkolni tömegeket, kisdedet, asszonyt, öreget... Mi tört akkor és ott el sokakban...

Nem győztem a borzalmakat átkeretezni. A megannyi emberi roncsot, a csont és bőr tetemeket, akik az őrület előtt szerettek, terveik voltak, élni akartak. De ezek helyett gyilkos gáz és krematórium várt rájuk, mert az volt a vallásuk, ami.

A Páva utcai emlékközpontból azonban mégsem megnyomva távoztam. Az alagsorból egy lépcső visz fel a felújított arany-kékben úszó zsinagógába, amely elképesztő békét áraszt.

Ebben a csöndben tört elő belőlem az Arany Jeruzsálem, amelynek első versszakát egyszercsak dúdolni kezdtem. A Schindler listájából is ismert dal pedig visszhangzott a falak között.

Jómagam így tisztelegtem azok emléke előtt, akiket a rémuralom magával ragadott.

Nyugodjatok békében! Titeket sem feledünk!

Kaddis!”

***

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hang
2023. június 15. 16:15
Miért ? Kezdjük az elején: ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ ------------------ öncenzúra ------------------ Szóval, röviden ezért......
Akitlosz
2023. június 15. 16:06
Abból fakadnak a mai kor problémái, hogy az a holoizé nem volt valami alapos. Ma is ugyanazért vannak a problémák, mint az 1920-as, 1930-as években. " Az emberek közötti küzdelmet és a köztük lévő gyűlöletet nagyon specifikus érdekelt felek táplálják. Ez egy kicsi, gyökértelen, nemzetközi klikk, amelyik egymás ellen fordítja az embereket, és nem akarja, hogy békéjük legyen. Ezek az emberek azok, akik sehol sincsenek otthon és mindenhol otthon vannak, akiknek sehol nincsen szülőföldjük, amelyen felnőttek, de akik ma Berlinben élnek, holnap Brüsszelben, holnapután Párizsban, majd Prágában vagy Bécsben, vagy Londonban és akik mindenhol otthon érzik magukat. Ők az egyetlenek, akiket nemzetközi elemként lehet megnevezni, mert mindenütt üzleti tevékenységet folytatnak, de a nép nem követheti őket. A nép a szülőföldhöz, a hazához van kötve és az állam, a nemzet által kínált életlehetőségekhez. " / A H /
Osztap Bender
2023. június 15. 13:26
„Másodjára sikerült végignéznem a Holokauszt Emlékközpont kiállítását, amely a vészkorszak előzményeit, a néppusztító gőzhenger 110 százalékon való működését és a felszabadítás utáni társadalmi sokkot is az érdeklődők elé tárja." Vajon a Magyarországon tomboló zsidó bolsevik terror ávós-ávhás brigantijainak a tombolásáról, gyilkosságairól, kínzásairól készült eddig még mindig nem létező kiállítását is végignézed majd kétszer? Ismered a Decsi, Tímár, Princz, Kardos, Berkesi, Komlós, Bauer, Lehota, Réh és a többi gazember nevét? Olvastál valaha a magyar keresztények elleni Rákosi terrorról, a hazug perekről? Olvastál valaha a "kuláknak" kinevezett becsületesen dolgozó parasztemberek meghurcolásáról, nyomorékká tevéséről? A "néppusztító gőzhengereteknek" vajon hány magyar áldozata volt? No, lehet válaszolni, sőt bocsánatot kérni!
kulszek
2023. június 15. 11:24
Nincs bocsánat ártatlan életek kioltására. De nem véletlenül történt az úgy. Egy haláltábort megjárt családi barátunk elmondása szerint, aki gyártulajdonos, reformzsidó, jóember volt, ha megnézzük a német vadkapitalizmus alakulását és a 30-as évekre kialakult gazdasági válságot, akkor látjuk hogy elkerülhetetlen volt. Németország lakóinak kegyetlen kizsigerelése, uzsorában vergődése, munkanélküliség, az hogy nem mehettél át egy hídon ha nem fizettél, stb, vezetett ahhoz hogy hatalomra kerülhetett egy párt ami ezekre megoldást kínált. Tanulságos, mert ma is aki liberálisra szavaz, az támogatja a korlátlan kizsákmányolást, a gátlástalan profitszerzést, a Természet büntetlen szennyezését, tönkretételét és végső soron sokezer ember halálát, lásd például ukrajna. Az amerikai és európai bankok és nagyvállalatok nagyon sok pénzt nyertek. A gazdag zsidók németországból elmenekültek az USA-ba, cserben hagytak mindenkit, a sajátjaikat is. A haláltáborokban pedig kivégeztek cigányt, zsidót, kommunistát, ártatlan családtagjaikat és bárkit aki felszólalt a náci rezsim ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!