Svejk, az indiai

2023. május 08. 09:06

A tényleges hódmezővásárhelyi eredményeket egy bizonyos Rapcsák András és Lázár János lapátolta össze hosszú évek kemény munkájával.

2023. május 08. 09:06
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Ma reggel békésen ébredtem, serényen megvakartam az üstökömet, és rögvest feltettem magamnak a kérdést: miért nem képes építkezni, normálisan dolgozni a hazai ellenzék?

Vegyük például Hódmezővásárhelyt. Nem azért, mert egy városra onnan születtem, hanem mert remek látlelete a svejki valóságnak. Hasek művében, ugye, sorra ott mozognak a képzelet jeles figurái: Lukás főhadnagy, Marek egyéves önkéntes, Dub hadnagy, Vodicska szapőr, Sagner kapitány. Valamint számosan mások, akiknek persze külön tulajdonságaik is vannak, az író mégis menthetetlenül hülyének ábrázolja mindannyiukat. Ezzel nem is volna gond, az emberek olyanok, amilyenek, de – hogy visszakanyarodjunk Vásárhelyre – a Svejket mégsem azért írták, hogy a szereplőivel benépesítsék a városházát. A jelek szerint Márki-Zay Péter másképp gondolkodik: összefogdosta a képzelet lovagjait. Akiknek egy része már otthagyta őt, néhányan csendben dekkolnak, és akad, aki éppen átáll a sötét oldalról, mert talán már nem is olyan vicces a regény.

Vannak helyi ismerőseim, akik nem is olyan régen azt mondták nekem, hogy Márki-Zay Péter polgármester nagyon vonzódik a – hogy is mondjam csak – sajátos életű figurákhoz. Nem állítom, hogy már minden mesehős városi megbízást kapott, de hogy már máshonnan is igazolnak, ténykérdés. Legújabban kiderült, hogy láthatatlan erők megbíztak egy indiai (!) csalót, hozna uniós támogatásokat a városba. Lehet, hogy az illető eljutott mondjuk a susáni olvasókörbe, ahol jóságos adathalászként elkápráztatta a helyieket számoszlopaival, de valószínűbb, hogy csak simán felvette a megbízási pénzt.

Márki-Zay polgármester most éppen nem szereti, sőt feljelentette őt, amit a hírek szerint olyan nagyon nem híresztelt (vajon, miért is?). Addig a mese arról szólt, hogy az indiai mesehős az úgynevezett Greenfield-projekttel majd 11 milliárdot vagy annak egy tekintélyes részét szállítja a városnak. A manóvár azonban összedőlt, és mindössze néhány hónap után Márki-Zay Péter – a volt jegyző szerint – azt válaszolta, hogy olyan, mint Greenfield-projekt, nem is igazán létezik.”

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. május 08. 21:08
Amikor 2010-ben a fidesz-kormány átvállalta a települések adósságát, a fideszesek voltak a legeladósodottabbak. A listát magasan lázár Hódmezővásárhelye vezette.
Bell & Sebastian
2023. május 08. 15:27
Egy cikluson átívelő önkormányzati tapasztalataim azt mondatják velem, egy tapló vagy lusta polgármestert kihúzhat a slamasztikából egy képzett zenekar, ha a jegyző nem szabotőr. Arra is van recept, ha csak bitcoin -t bányászni járnak be és pofázni, intrikálni. Nem kaphatnak még egy esélyt. Amúgy semmi közünk hozzá, hogyan forgolódik egy mezőváros, az lenne a logikus, ha farmert választanának, nem pedig amerikai CIA ügynököt, egyben nemzetközi futóbolondot. Ha a vak öregasszony nem akar átmenni a túloldalra, nem a segítőkész úttörők számát kell növelni hogy átcipeljék a zebrán, hanem belökni az autók közé, mint Karácsonyt. Ott garantáltan kivasalják. Szerintem éppen ez folyik most.
Palatin
2023. május 08. 12:27
Márki-Zay hagymázas kergebirka is megér egy strófát... , de nem eröltetem meg magamat. Ime egy antik pentameter a cigányvajdára emlékeztetö csahos zombiról, aki ugyan egy cigányvajda intelligenciáját meg sem közelíti.... Rosszakaróink bösz csahosa Márki, Ezt láthatja ma már e hazában bárki. Mérges gombát ehetett e csibész, Esze tán ettől oly gizda, csenevész. Brüsszeli sufniban süti pecsenyéjét, Harsogja híven gazdija dajkameséjét. Faltörőkosként törtet szembe velünk, Várj csak te tapló, majd elkergetünk. Stílusa önhitt, trágár, dőre, goromba, Lelke rút, üszkös, az elméje tompa, Követi vezére csámpás lábnyomait, Dühében rombolja jólétünk oszlopait.
szürkeSzarvas
2023. május 08. 11:31
Mifaszt vártatok a futóbolondtol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!