Firenzéből a világ

2023. május 20. 07:05

Hol lett elrontva minden? S egyáltalán: van még visszaút bárhová is?

2023. május 20. 07:05
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Firenzében járok. Mondják, a reneszánsz bölcsője. Hát persze. Dante, a Mediciek – kedvencem a „Köszvényes” –, s a dóm. Amikor elkezdik építeni, III. András ül a magyar trónon, amikor elkészül a kupolája, akkor Mátyás uralkodik. Százhetvenöt év telik el az alapozás és a kupola elkészülte között, s ez alatt a százhetvenöt év alatt a reneszánsz is kiteljesedik.

Petrarca körülnéz a hegytetőről, Dante alászáll a pokolba, Boccaccio pajzánkodik – így kezdődött. S a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójával Michelangelo felteszi a pontot az itáliai reneszánsz csodájára, s mi jó, ha tudjuk, hogy az a középkor sem volt olyan sötét, s az emberi élet sem volt az a siralomvölgy – ha nem hiszed, olvasgasd Clairvaux-i Szent Bernát himnuszait vagy a Carmina Burana életörömtől duzzadó, pajzán versikéit.

Firenzében járok. S a fenséges dóm tövében állva nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ideje lenne egy új reneszánsznak.

Állok, nézem a kupolát, a Cattedrale di Santa Maria del Fiore kupoláját, nézem a százhetvenöt évet, mialatt az egykorvolt Európa s az egykorvolt európai kereszténység megmutatta, mire képes.”

Nyitókép: Mandiner-archív. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2023. május 21. 14:22
Bayer, te is hozzájárultál a romláshoz, nem kicsit. Hol rontottátok el? Pontosan tudod te azt. Amikor 94-ben azt írtad, hogy megjelent Simicska, mint egy kolumbiai báró. Akkor sokan távoztak a Fideszből. De nem elegen. A 94-es bukta után ki kellett volna Orbán mögül állni, és a tisztességes jobboldali embereknek egy új pártot alapítani.
Balatonakarattya
2023. május 21. 12:40
Egy új reneszánszhoz kicsit más típusú keresztényekre lenne szükség, mint azok a tolvajok, akikre Bayer esküszik. Ez a fajta csak romlást hoz, nézz a hazádra Zsolt! add: lehet, hogy nem ötszáz éves értékeken kéne merengeni hanem mondjuk a finn oktatás vagy a német átlagjövedelem országjobbító jelenségein.
Fed74
2023. május 21. 11:36
Mikor jön az Eus pénz tolvaj köcsög? Ja, nem hallom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kabajeva
2023. május 21. 06:24
Bayer mi a kurva anyádért Fizenzébe mész?? Miért nem Cseljabinszkba vagy Norilszkba? Ott helyed gané!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!