Van-e reális esély Angela Merkel visszatérésére?

2023. április 25. 09:21

Merkel hosszú időn át a folytonosságot, a stabilitást testesítette meg Európában.

2023. április 25. 09:21
null
ifj. Lomnici Zoltán
Magyar Nemzet

„A volt CDU-s kancellár a kitüntetés átadását követő beszédében hangsúlyozta, hogy sok és nagyon-nagyon jó tapasztalatot szerzett, és több politikustársának is köszönetet mondott, társainak is, közöttük a mostani bizottsági elnöknek, Ursula von der Leyennek – ami világos gesztus (gesztuskeresés) volt a részéről. Arra is kitért, hogy politikai ellenoldal (e helyütt vélhetően a német baloldalra az SPD-re és a Zöldekre utalhatott) egyenesen nem élte volna túl a kancellári időszakot.

Merkel hosszú időn át a folytonosságot, a stabilitást testesítette meg Európában, végigvezette a vén kontinenst a 2008-ban kirobbant gazdasági-pénzügyi válság nehéz időszakán, és részben eredményesen vállalta a 2015-ös migrációs válság kezelésének korrekcióját is. 

Bár a kezdeti Willkommenskultur nem megfelelően átgondolt és az ország történelmi bűntudatára is építő menekültpolitikát nyitott meg, és a gyakorlatban mind nehezebben képviselhetővé vált, 2016 tavaszán a német kancellár legalább fel tudta mutatni az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodást. 

Merkel kapcsolatot akart Nyugat és Kelet között, ugyanakkor együttműködésre törekedett Donald Trump elnökkel is. Vagyis az Egyesült Államokkal való szövetség mellett határozottan azt kívánta, hogy Németország (és Európa is) a stratégiai kooperáció irányába haladjon Kínával és más fontos, feltörekvő országokkal a kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer megteremtése érdekében. 

Sokan bírálták például Kínához való hozzáállását is, miután tizenhat év alatt egyetlen nyugati ország vezetője nem látogatott annyiszor Kínába, mint Merkel, aki összesen tizenkét alkalommal ment el az ázsiai országba. 

Ami a német–orosz kapcsolatokat illeti, azok állapota, intenzitása sokszor alapjaiban érintette a kontinens és különösen Közép-Európa biztonságát, politikai és gazdasági helyzetét is, és a hidegháborút követő enyhüléssel, a német újraegyesítés bekövetkezte után Németország és Oroszország egy hosszú távra építkező stratégiai partnerségben működtek együtt. 2014 óta a két ország viszonya egyre feszültebbé vált, ettől függetlenül a két nagyhatalom viszonya századunkban is meghatározó az európai biztonságpolitika és közös gazdasági létezés szempontjából egyaránt.”

Nyitókép: MTI/EPA/Action Press/Pool/Christian Marquardt

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sclerotic
2023. április 26. 07:22
Nincsen!
Bicsike
2023. április 26. 06:47
Reális esély arra van, hogy mihamarabb alulról szagolja az ibolyát ez a rüszmeteg Europa megrontója. Legalábbis remélem.
LancelotDuLac
2023. április 26. 04:38
"Merkel hosszú időn át a folytonosságot, a stabilitást testesítette meg Európában." xDDDD és megerősítette a diktátorok hatalmát és a korrupt rendszereket!!! Orbánt, Putyint, aki ellen még maga Trump is lázadozott. Trump kiakadt Németországra az oroszok miatt 2018.07.11 "A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt. Donald Trump amerikai elnök a földgázvezetékkel kapcsolatban azt mondta, hogy Németországot teljes mértékben Oroszország irányítja, miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára. Az amerikai elnök rendkívül helytelennek nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal és dollármilliárdokat fizet évente. Egy erős NATO jó Európának és jó az Egyesült Államoknak is" https://www.vg.hu/kozelet/2018/07/trump-kiakadt-nemetorszagra-az-oroszok-miatt https://www.portfolio.hu/gazdasag/20180711/trump-nemetorszag-oroszorszag-foglya-291534 Aggódik Németország függetlenségéért Trump 2018-07-11 10:46:06 Az amerikai elnök szerint az új gázvezeték miatt túlságosan függne Berlin Moszkvától. A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország a „foglya” Oroszországnak. Rövid sajtónyilatkozatában Trump a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot „teljes mértékben Oroszország irányítja”. Az amerikai elnök „rendkívül helytelennek” nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország „hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal, és dollármilliárdokat fizet évente Moszkvának”. Trump emellett ismételten a védelmi költségvetése növelésére szólította fel Berlint. https://mandiner.hu/cikk/nyomtatas/20180711_aggodik_nemetorszag_fuggetlensegeert_trump
bagira
2023. április 26. 02:45
Merkel Európát lejtőn elindította , egykutya ha német . Úgy tűnik haszonelvűek , eun kívüli magán életüket építik az eus törvényeket felhasználva. Lásd Kaili-Ursula
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!