Kiállunk kárpátaljai honfitársaink jogai mellett!

2023. április 12. 17:38

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ukrajna 2014 óta szisztematikusan ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek alapvető jogait.

2023. április 12. 17:38
null
Zsigmond Barna Pál
Facebook

„Március 8-án levelet írtam Marija Pejčinović Burić-nak az Európa Tanács Főtitkárának, melyben felhívtam figyelmét az Ukrajnában történő egyre súlyosabb, magyarokat érő jogfosztásokra.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ukrajna 2014 óta szisztematikusan ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek alapvető jogait, mint például az anyanyelv használatának jogát vagy az anyanyelvi oktatáshoz való jogot.

Levelemben kifejtettem, hogy az ukránok a nemzeti közösségek képviselőit kihagyva alkották meg az új kisebbségi törvényt, amely semmilyen módon nem felel meg az európai értékeknek és teljes egészében csorbítja a nemzeti kisebbségek jogait. Ezért arra kértem az Európa Tanácsot, hogy tegyen meg minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy

az ukrajnai kisebbségek ne szenvedjenek több hátrányt.

A Főtitkár Asszony április 5-én küldött válaszlevelében elmondta, hogy az Európa Tanács szorosan figyelemmel kíséri Ukrajna jogszabályi módosításait, hogy megfelelnek-e az európai normáknak a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvek támogatása terén. Reményét fejezte ki, hogy Ukrajna a Velencei Bizottság júniusban várható útmutatásainak megfelelően fog eljárni a kérdéskörben.

Továbbra is kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és elítéljük az orosz agressziót.

Hazánk több mint 1,5 millió menekültet fogadott be a háború kezdete óta

és továbbra is minden segítséget készek vagyunk megadni a rászorulóknak.

Fontosnak tartjuk, hogy minden lehetséges fórumon és nemzetközi színtéren is felhívjuk a figyelmet a magyar kisebbség jogfosztottságára. Hangsúlyoznunk kell, hogy a demokratikus Ukrajna, amely az Európai Unióhoz akar csatlakozni, nem értelmezhető a kisebbségi jogok védelme nélkül. Célunk, hogy a kisebbségek megtalálják a helyüket Ukrajnában és ne kényszerüljenek menekülésre, ami elsősorban a háború mielőbbi befejezésén, de a kisebbségek jogainak helyreállításán is alapul.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2023. április 12. 18:47
Harcolj paraszt! Az ottani magyaroknak az az érdekük, ha a szovjetek bevonulnak Kárpátaljára, Ukrajna megadása után.
Menhetten
2023. április 12. 18:24
Zsigmond Barna, te dumálsz? Hisz megnégyszerezte a kormány a romániai magyar nyelvű oktatásban tanulók támogatását!.. Faxa, annyival kevesebb jut a magyar világi iskoláknak. És mit szólnak ehhez a magyarországi tanárok...? Milyen remek magyar ez az 0rbán!..
Majdmegmondomén
2023. április 12. 18:09
Sajnos pont az ukránokat nem érdekli, hogy mit adtunk és mit kérünk. De egyszer mindenki visszakapja amit adott és talán most van az az egyszer az ukiknál...
Lajoss
2023. április 12. 18:05
Barnus,te csak köszöntgesd Anikó asszonyt,hisz abból élsz..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!