A Fónagy-lecke

2023. április 03. 06:33

A miniszterelnök nem „a magyar néplelket” ismeri jobban. A demokrácia nem őshonos itt.

2023. április 03. 06:33
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A miniszterelnök nem „a magyar néplelket” ismeri a politikai versenytársainál jobban, hanem az emberi tudás természetét: mint a Jack London-regény (A nagy ház asszonykája) hőse, tisztában van vele hogy mit nem tud, és hajlandó megfizetni a legjobb szakértőket; történetesen a mi pénzünkből, de ez egy másik sztori. A szakértők pedig nem mondhatnak mást: a magyar nép – tudományosabban: a lakosság – számára a természetes létállapot az autokráciában létezés. Ahogyan az ismert Facebook-aforizma mondja: mi nem haldoklunk – mi így élünk. Vegyük csak a francia forradalom óta eltelt időt, ne menjünk vissza egészen a görögökig: mennyi időt töltöttünk az elmúlt bő 300 évből autokratikus rezsimekben, és mennyit olyan uralmi viszonyok közt, amelyek legalább nagyon messziről nézve demokratikusnak látszanak?

A demokrácia nem őshonos itt – folyamatos erőfeszítés kell az életben tartásához, s ha ez nincs, az önkény visszaveszi, ami az övé. Ez olyan hely, ahol simán, abszolút vagy akár kétharmados többséggel újraválasztják a Fidesz legarcátlanabb tolvajait, a fél megyéket a rokonságuk nevére írató fiók-oligarchákat, az egész országrészeket feudális függőségi rendbe szervező hűbérurakat és adóbérlőket. Nem azért, mert nem tudunk jobbat elképzelni, hanem azért, mert ezt érezzük otthonosnak, ennek ismerjük a játékszabályait, az érdekérvényesítő mechanizmusait – hiszen ezt gyakoroljuk évszázadok óta. Hogy hogyan lehet előrejutni, vagy legalább életben maradni egy demokratikus rendszerben, abban nincs gyakorlatunk. Sőt: bárhogy szépítjük, az eddigi leghosszabb kísérlet, az 1990-től 2010-ig tartó időszak ebből a szempontból merő kudarc volt, nagyot zuhanó és utána csak csigalassúsággal visszakapaszkodó életszínvonallal, másfél millió elveszett munkahellyel, újra tömegesen megismert létbizonytalansággal, megugró alkoholizmussal, társadalmi összeomlásra utaló népegészségi és halálozási mutatókkal.

Nem igaz, hogy tízből tíz magyar a bizonytalan szabadság helyett a legalább minimális kiszámíthatóságot ígérő elnyomást választja: bőven elég, ha tízből »csak« három, hiszen azzal a hárommillióval minden választást meg lehet nyerni, ha sikerül megakadályozni, hogy a többiek – ténylegesen: a többség – egy táborba tömörüljenek.”

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2023. április 05. 08:18
gitus! Miféle demokrácia őshonos, és hol, és ezek hova tartanak? BLM, LMBTQstb, iszlám, "zöldség"? Én örülök, hogy nálunk ezek nem "őshonosak".
Yossarian
2023. április 04. 13:59
Sokak számára a népsava és maga nem őshonos, mondhatnám tájidegen, mint banánfa az Alföldön.
Robertoo
2023. április 03. 22:48
"A demokrácia nem őshonos itt." Mármint a ti 'marxista' demokrácia felfogásotok. ....... és nem is lesz!
tapir32
2023. április 03. 21:27
"Aki Magyarországra látogat, megtapasztalja, hogy mit jelent a valós szabadság." Novák Katalin Magyarország jogállam és demokrácia. A fékek és ellensúlyok rendszere kiépített és jól működik. Az ellenzék alkalmatlan. Külföldön pénzt tarhálnak miközben az elnyomott áldozat szerepében tetszelegnek. Ugyanakkor, felelőtlenül terjesztik demagógiájukat.. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! Az EU jelentések politikai nyomásgyakorlás céljából készültek. Tartalmilag üres frázisok halmazai. Konkrétum alig. A bolhából elefánt gyártás szép példái. Demagóg irományok. A baloldaliak hazugságokkal és csalással megtévesztették az EP-t és annak bizottságait. A gátlástalan hazudozás nem az eszesség megnyilvánulása hanem, szociopátia. Egyúttal, a butaság beismerése. Azért kell a hazudozás mert, tisztességes úton semmire sem mennének. A hazai választásokon a hazugságaikkal együtt is leszerepeltek. 4x2/3 Mi, magyarok integráns részei és alakítói vagyunk az európai kultúrának. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra részhalmaza. Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei. Aki, úgy érzi, hogy messze van még Európa az, próbálja meg elsajátítani az európai kultúra értékeit. Akkor, talán nem fogja magától oly távolinak érezni Európát és a magyarokat. A nemzeti kultúrák jelentik Európa kulturális a sokszínűségét. Ott kell állandóan a fair play-re hivatkozni, ahol nem az a természetes. Ott kell állandóan a rasszizmust elítélni, ahol nem az elítélése a természetes. Ott kell állandóan a másság elfogadását propagálni, ahol a másság elfogadása nem természetes. Magyarországon a másság elfogadása és a rasszizmus elítélése magától értődő és értetlenül állunk az előtt, hogy ez miért téma. /Érett személyiségű felnőtt emberekről van szó./ A nyilvánvaló, természetes, magától értetődő dolgoknak nincs információ, illetve hír értéke, azokról nem, vagy ritkán beszélünk. A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől, a DK- tól és a Momentumtól kell megvédeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!