Nem, nem hungarikum a farkaskilövés...

2023. április 15. 12:19

Nem. Egy farkasnak nem kell remegve átlépnie a magyar országhatárt. Egy farkasnak MINDENHOL remegnie kell.

2023. április 15. 12:19
null
Gribek Dániel
Facebook

„Nem, nem hungarikum a farkaskilövés...

(Ezen írásom hosszabb, részletesebb változata olvasható a kommentek közé linkelt Erdő-Mező cikkben)

Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e bármit is a jeladós farkas egyébként valóban botrányos lelövéséről, vagy inkább ne nyúljak bele a darázsfészekbe, úgyis mélyen át van itatva a téma érzelmekkel. Nyilván érthető módon, hiszen nemcsak egy átlagos vadállat pusztult el méltatlanul a napokban, hanem egy valódi celeb, akit egy ország figyelt, akit egy ország megszeretett és magáénak érzett. Ugyanakkor látom, hogy nemcsak érzelmekkel, de már politikával is átitatódott ez a történet, ami egyfajta Magyarország-utálatban, Magyarország-bírálatban csúcsosodik ki. Emellett pedig nehéz volt elmennem...

Boon.hu: Borsodban kilőtték a rekorder svájci farkast

A svájci Graubünden kantonból indult 2022 júniusában az M237 jelű farkas, 2023 márciusában érkezett Magyarországra, összesen 2000 kilométert tett meg, ezzel rekordot állított fel - számol be a 444. A lap a Boon.hu információira hivatkozva azt is írja, hogy a borsodi Hidasnémeti környékén ért véget az állat útja, miután egy vadász kilőtte, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

NEM! EZ NEM MAGYAR SAJÁTOSSÁG!

Nem. Egy farkasnak nem kell remegve átlépnie a magyar országhatárt. Egy farkasnak MINDENHOL remegnie kell, hiszen mindenhol vannak, akik veszélyként tekintenek rá, és ezért tesznek is a jelenléte ellen. Azért, mert konfliktusos faj. (Erről a linkelt Erdő-Mező cikkben valamivel bővebben is írok) Meg persze azért is, mert néha tényleg túl van misztifikálva a »gonosz ordas«, bár ezt nem merném kijelenteni egy gazdának, akinek már komoly károkat okozott a farkas, de annak a kutyatulajdonosnak sem, akinek négylábú társa a ragadozók áldozata lett. Vagy Ursula von der Leyennek, akinek 30 éves Dolly nevű póniját ölte meg nemrég a farkas, amire kilövési engedélyt is kiadtak. Ettől függetlenül én tényleg csodálom a fajt, és innen, Budapest agglomerációjából még örülök is a zempléni jelenlétének. Mert innen könnyű örülni.

De nézzük, hogy az elmúlt években honnan jött még hasonló hír. És ez csak a cikk, olyan esetekről, ami kiderült, illetve amit két konkrét ország esetében találtan 10 perces Google kutatással. (Bezzegromániára rá sem mertem keresni.)

2012 – Németország

Mondom, NÉMETORSZÁG. A nyugati Westerwald-hegyi régióban 123 év után észleltek először farkast. Aztán néhány héttel később egy szombaton lelőve találták meg. A helyi vadászszövetség 1000 eurós díjat ajánlott fel az elkövető megtalálása érdekében.

2018 – Németország

Ez újabb történet 2018-ból, a helyszín szintén Németország. Lelőttek egy farkast, amit aztán a hasánál fogva betonhoz kötöttek, és a tóba dobtak. Az állat egyéves volt Szászországban, és a helyi farkasvédők szintén komoly jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek. A cikkben egyébként a "Wolves in Saxony" vadvédelmi csoport úgy nyilatkozik, hogy 2009 óta 8, ismétlem NYOLC illegális farkaskilövésről szereztek tudomást a konkrét esetig.

Svájc – 2014

Ugyan nem konkrétan farkaskilövés, de terv arra vonatkozóan, hogy az állományszabályozás érdekében a farkaskölyköket is ki lehessen lőni. Erről a svájci kormány konzultációt is indított akkoriban, végül úgy tudom, a lazítás nem ment át egy népszavazáson.

Svájc – 2017

"Az ügyészség egy személy ellen nyomoz, aki az elmúlt napokban egy farkast és számos más állatot mérgezett meg Fribourg kantonban". A nőstény farkast pénteken találták meg Jaun településen. A swissinfo.ch oldal egyébként hozzáteszi: a farkasok az eset előtti évben 389 juhot, kecskét és egyéb haszonállatot öltek meg.

Nyilván rengeteg hasonló példa van még, ez tényleg 10 perces, két országra irányuló keresés eredménye. A lényeg, hogy az eset nem magyar sajátosság. A farkasok a világ minden táján erős érzelmeket váltanak ki. Nemcsak Magyarországon, de akár Svájcban vagy Németországban, az USA területén vagy a Skandináv országokban egyaránt. A »mintaállamokban« is.

Szeretem a hazámat, és büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem. Úgy tervezem, hogy ezért az országért fogok dolgozni egész életemben – itthon.”

A szerző agrárújságíró

A nyitókép illusztráció: Szürke farkas (Canis lupus) a Moritzburgi Vadasparkban, a szászországi Moritzburg közelében 2018. december 4-én. Németországban jelenleg 73 vadon élő farkasfalkát és 29 farkaspárt tartanak nyilván.MTI/EPA/Filip Singer

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NagyÖreg
2023. április 17. 07:22
A farkas falkában élő állat! Ha ezer kilométeren át nem talált falkát akkor nála komoly baj lehetett! Egy "dizájn" farkas nem farkas. Székely fiú remegve érkezett az esztenára! Mi baj kisfiam? Farkast láttam! Ők már pedig tudják, a farkas nem játék!
öszödibeszéd
2023. április 16. 15:58
"a farkas konfliktusos faj" (Gribek) - ez komoly!?? Hogy képes valaki ekkora ostobaságot leírni. Nem akarom elhinni. Nyilván "konfliktusos faj" a róka, a medve, a kígyó meg az oroszlán is. És ezt egy agrármókus mondja. Köszi. Jó, hogy nem igényel konfliktuskezelő pszichiátert az állatok mellé. Véleménye a hagyományosan inkább ragadozóknak nevezhető állatfajokról egybeesik az orvvadászokéval. A "konfliktusos állatfajokat" meg - úgy látszik - bármely bebaszott mucsai fegyveres kivégezheti. Erről szólt ez a szégyentelen írás, amit egy magát polgárinak nevező platform problémátlanul lehoz. Ja, és kedves suttyó "vadászok", a megkínzott védett állat tetemét jó mélyen rejtsétek el, a valaki tulajdonát képező jeladó berendezést pedig kukázzátok a hulladéktárolónak kinevezett Hernád folyóba...
röviden
2023. április 16. 13:54
Kunfia hozzászólása rögtön az elején megmutatta, hogy m,ennyire felesleges érdemi kérdésekről beszélni az ügyben.
MrStokes
2023. április 16. 13:31
Lesittelni az újgazdag bunkót jó pár évre. Hogy kaphat vadászati engedélyt egy ilyen tanulatlan bunkó ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!