Az ős Kaján

2023. április 11. 06:09

Ady osztályárulóként vetette bele magát a szabadkőművesség ürességébe.

2023. április 11. 06:09
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Mottó: »Mint a világirodalom minden végzetesen nagy költeményét, ezt is le lehet írni kigúnyolással, Így írtok ti-sen, de ez csak nagyságukat és a végső bevehetetlenségüket bizonyítja. Ady Endrének több ilyen roppant bruttó regisztertonnás verse úszik a világóceánon. Igaz, legtöbbjüket csak a magyar lélek kikötőiben fogadják – fogadták – díszlövéssel. Közülük a legméltóságosabb Az ős Kaján. Mert ez csatahajó. Két kapitánya van, ami képtelenség, de mégis így van […]«. (Csurka István)

Igen. Ott áll Ady Az ős Kaján fedélzetén. Ott állnak, ketten. Ő és a démonja.

A rakodásnak vége.

A hajó gyomrában ott van már minden.

Ős Kaján bíbor palástja naftalinban – arra már nincsen szükség, már elveszett a régi tudás, hogy honnan valók vagyunk, szent kelet vesztett varázsa már csak manír, Párizsból nem látszik semmi szent keletből, ó, Párizs a nagy illúzió, a Nyugat nagy illúziója, ott születik kompország tévedése és hazugsága, s abszintban oldott Chopin-mazúrban úszik az önsajnálat.

Ott van már a hajón a Hortobágy poétája, az önsajnálat egyik démonja, ki a honi dudva és muhar között nem nőhet azzá, mivé nőhetne. Ilyesféle önsajnálatokból, önbecsapásokból, önfelmentésekből van a legtöbb ős Kaján fedélzetén.

Ady megtagadott már mindent, amit meg lehet tagadni.

Megtagadta osztályát, a vidék-Magyarország, kert-Magyarország évezredes megtartóját, a kis- és középnemességet, honnan érkezett, s osztályárulóként vetette bele magát a szabadkőművesség ürességébe, hogy majd egyikén az egyre ritkuló világos pillanatoknak vallomást tegyen a Korroboriban.

S hiába álmodta önmagát az »asztag-város« lakójává, hiába siratta a »semmit, a másét«, megtagadta a vidék-Magyarország, kert-Magyarország másik évezredes megtartóját, a parasztságot is, hogy elhálja legperverzebb, legvisszataszítóbb nászát is, a kommunizmussal.”

Borítókép: Ady Endre (Fotó: Wikipédia) 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. május 08. 06:33
Mint költő beállt azon eszmék mellé, mely eszmék hordozói eltartották. Érzékelteti ezt gr. Tisza Istvánhoz fűződő viszonya. Ady nyíltan is vállalta, hogy barátai szabadkőművesek, polgári radikálisok, szociáldemokraták ezért támadta újságcikkekben Tiszát, majd pénzt kunyeráló leveleket írt a miniszterelnökhöz , de nem kapott. Verseiben és publicisztikáiban elképesztő jelzőket és szidalmakat szórt rá: „bihari Istennek”, „geszti Napóleonnak”, „zavarodottnak”, „gyujtogató, csóvás embernek”, „bujtó, új, kan Báthori Erzsébetnek”, „bomlott szemű s bomlott fejű kajánnak”, „gazembernek” nevezte, aki „lakolni fog.” Tisza meggyilkolásakor Ady zokogott, aztán sietve üdvözlő táviratot írt Károlyi Mihálynak, aki meggyilkoltatta Tiszát.
vasvaril
2023. április 14. 09:29
Már a középiskolában is utáltam Ady-t. Egy krisztus-komplexusos, frusztrált, beképzelt majom volt, aki boldogan édeshármasozott Adélkával és annak nem túl hetero férjecskéjével. A többi "szerelmével" meg úgy bánt, mint a kutyával. El is vitte a szifilisz. Azt, mondjuk elismerem, hogy a szavakat jól tudta csűrni- csavarni.
Balatonakarattya
2023. április 12. 03:51
Na, Demeter meg a sleppje készül valamire!
doderer
2023. április 11. 23:51
A kis és középnemesség, mint a kert-magyarország évezredes megtartója? Van eszmetörténeti káosz, rendesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!