Megdöbbent, hogy mennyire nem értik a nukleáris hadviselés lényegét

2023. március 29. 06:04

Sohasem mondjuk azt az ellenfél egyetlen lépésére sem, hogy ez csak egy szimbolikus aktus.

2023. március 29. 06:04
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Néha megdöbbent, hogy komoly nemzetbiztonsági szakemberek, kutatók és diplomaták mennyire nem értik a nukleáris hadviselés lényegét. Mivel egy totális nukleáris háború totális pusztuláshoz vezethet, ezért a nagyhatalmak közötti nukleáris megmérkőzés nem kölcsönös atomcsapások sorozatából áll, hanem pozíciószerzési és szimbolikus lepésekből a nemzetközi rendszer sakktábláján.

A nagyhatalmak között zajló nukleáris versengés, a sakknak annak a különleges formájához hasonlít, amit sans voir-nak, vakjátéknak hívnak a játék szerelmesei. A megmérkőzés – úgy a vakjáték, mint a nukleáris hadviselés terén – nem a fizikai valóságban, hanem az egymásnak feszülő elmékben zajlik.

Ennek a szellemi atomháborúnak egyetlen egy vasszabálya van. Sohasem mondjuk azt az ellenfél egyetlen lépésére sem, hogy ez csak egy szimbolikus aktus, aminek a valós világban semmi jelentősége nincs. Miért? Azért, mert minden egyes rezzenés ebben a nukleáris vakjátékban szimbolikus.

És az egyetlen módja annak, hogy ez a haláltánc örökre megmaradjon a szellemi küzdelem szintjén, az hogy a jelképeset a valósnak kijáró halálos komolysággal kezeljük. Minden olyan hetyke kijelentés, ami ezt a tabut kikezdi, egy lepéssel közelebb sodor minket egy valós atomháborúhoz, amiből nincs visszatérés.”

Nyitóképen: A valaha tesztelt legnagyobb termonukleáris bomba, a „mindössze” 50 megatonnás, szovjet gyártású „Cár”. Illusztráció. Forrás: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bispora
2023. április 27. 15:27
Ez addig működik, amíg a két fél bizottságaiban játékelméletre szocializált askenázik ülnek...
stug
2023. március 29. 13:20
Uki légvédelem összeomlott már?
Benedek Zsolt
2023. március 29. 10:46
https://www.youtube.com/watch?v=Qr0WT-3TiZ4 :))))
Lauder Stenonis..
2023. március 29. 10:26
Vicces a mi kedvenc zsidó vadőrünk. Belarusz eddig is a ruszkik vazallusa volt. Most, hogy oda is raknak az oroszok pár rakétát nem változtat semmit sem. Mivel Kalinyingrád megyében is van nekik rakétájuk. Közelebb nem kerülnek a NATO-hoz, több rakétájuk nem lesz, így az egész semmit sem ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!