Die Welt: Orbán oroszbarát álláspontját gyakran félreértik

2023. március 22. 15:37

„Végső soron Orbán nem oroszbarát, egyszerűen csak »Orbán-párti«” – írta Szelényi Zsuzsanna a Die Weltben.

2023. március 22. 15:37
null

A német Die Welt online felületén közölte Szelényi Zsuzsanna angolról fordított véleménycikkét, amelyben a szerző arról ír: Orbán oroszbarát álláspontját gyakran félreértik.

Orbán Viktor közeledése Oroszországhoz a szerző szerint tisztán stratégiai jellegű, és célja az Ukrajnának nyújtott európai támogatás gyengítése. A miniszterelnök hajlandó kockázatot vállalni Magyarország nemzetközi színtéren elfoglalt pozíciójának megerősítése érdekében. Végső soron Orbán nem oroszbarát, egyszerűen csak „Orbán-párti” – fogalmazott.

A magyar kormányfő álláspontjának megértéséhez rövid áttekintés szükséges

Amikor Oroszország 2008-ban megtámadta Grúziát, Orbán elítélte az orosz agressziót. Az ezt követő időszakban, a gazdasági bizonytalanság hátterében érvényesült Orbán úgynevezett illiberális kísérlete, és ezzel együtt a keleti autokráciával kapcsolatos szemléletváltása. 2010-es választási győzelme után arra a következtetésre jutott, hogy a „Nyugat uralma” a világban hanyatlóban van, és úgy találta, hogy a pártosodás hátrányos lenne számára – derül ki a Die Welt cikkéből.

Orbán azt akarja, hogy Magyarország egyedül boldoguljon, és vezető szerephez jusson egy új kelet-közép-európai gazdasági térben.

Ehhez a tervhez kapcsolódott a Moszkvához való közeledés és a keleti nyitás – írta Szelényi.

Amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, Orbán Viktor választás elé került: vagy továbbra is a nyugati és a keleti érdekek közötti vékony határvonalon egyensúlyoz, vagy szolidaritást vállal Európával Ukrajna támogatásával. Szelényi Zsuzsa úgy véli, hogy Orbán az előbbit választotta, és az elmúlt évet azzal töltötte, hogy bírálta az EU szerepét a háborúban, miközben a békére szólított fel.

A magyar miniszterelnöknek eddig minden, az EU-val és Oroszországgal kapcsolatos válságban sikerült érvényesítenie az érdekeit. Orbán tisztában van vele, hogy Európa nagy árat fizet Ukrajna támogatásáért. Bízik benne, hogy az EU háború-párti támogatása alábbhagy, Donald Trumpot pedig 2024-ben újraválasztják. „Orbán erőviszonyai azt mutatják, hogy vállalja a kockázatokat, és hajlandó kockáztatni Magyarország pozícióját a nemzetközi színtéren, hogy hatalmon maradhasson” – véli a szerző.

Ezért működnek Orbán Viktor válaszai a világban felmerülő kérdésekre

Azt el kellene már fogadni, hogy Churchillek ritkán születnek, a magyar miniszterelnök pedig mélyen érti a politikai filozófia kérdéseit és válaszait. Ha nem lenne politikus, akkor is biztosan lenne filozófia az életében - nyilatkozta az Indexnek Lánczi András. A filozófus szerint a progresszív gondolkodók végtelenül leegyszerűsítettek mindent, és felépítették a tételeiket.

Nyitókép forrása: Kisbenedek Attila/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2023. március 22. 20:51
Sokat kellene javítani a külpolitikan.Pl.egy önálló minisztériummal,profi képzett diplomatákkal. Mert Szijjártó valljuk be,nem az, őt a gazdaság mozgatja. Szintén le kellene cserélni a komplett brüsszeli különítményt mert teljesen elhasznalodtak. Orbannal az a baj hogy one man show. Mindent tőle várnak és O igyekszik ennek meg is felelni. Márpedig ebben óhatatlanul benne van a hibazas lehetősége, ekkorra nyomást és terhet képtelenség három évtizedig elviselni.
Orange79
2023. március 22. 17:42
El sem tudnák képzelni azt, hogy valakit nem a vak hatalomvágy hajt hanem a haza és a nemzet iránti felelőség.
mediator01
2023. március 22. 17:37
Ja, és Wall Street Journal: A szankciók nem vezettek az orosz gazdaság gyors összeomlásához, mivel Oroszország Ázsiában talált piacokat a nyugati import helyettesítésére.
mediator01
2023. március 22. 17:35
Legalább addig eljutott a tyúk, hogy már nem oroszbarátozik, meg putyinozik. Valami megmoccant az agyakban, pontosabban: megkezdődött az óvatos irányváltás Ukrajnával szemben, kihátrálás a háborúból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!