Transzhumán

2023. március 13. 14:40

Davos világelitje számára a világháború is inkább csak technikai eszköz ahhoz, hogy „világmegváltó” terveiket megvalósítsák.

2023. március 13. 14:40
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Bár a kibontakozóban lévő harmadik világháború, mint téma mostanában »mindent visz«, vagyis minden csak erről tud szólni, érdemes néha eltöprengeni azon, hogy Davos világelitje számára a világháború is inkább csak technikai eszköz ahhoz, hogy »világmegváltó« terveiket megvalósítsák. Yuval Harari izraeli író, aki a WEF legfőbb szellemi megalapozóinak egyike, egyenesen azt állítja műveiben, hogy az ember eddig ismert története néhány évtizeden belül véget ér, és ezt követően valami olyan kezdődik, amit eddig értelmezni se nagyon tudtunk. Gondolatai abba az évtizedek óta egyre szélesedő szellemi áramlásba illeszkednek, amit transzhumanizmusnak szokás nevezni. (A transzhumanizmus fogalmát valószínűleg Julian Huxley, Aldous Huxley testvére használta először a Szép új világ című disztópiára utalva ezzel.)

Az eddig soha nem látott, sőt eddig elképzelhetetlen dimenziókban lezajló változások két egymáshoz szorosan kapcsolódó síkon mennek majd végbe a transzhumán eszmék képviselői szerint.

Az egyik irány, hogy az ember biológiai testét a nanotechnológia, biotechnológia és robotika összekapcsolásával mikró szintű »gépek« egész tömege tartja majd állandó ellenőrzés alatt, azonnal észlelve és kijavítva minden biológiai elváltozást. Ez az irány tehát egyre inkább »géppé« teszi az embert, megnyitva ezzel az örök élet, az örök ifjúság és persze egészség kapuját az így már halhatatlanná és mindenhatóvá váló ember számára. És ezzel egyúttal mintegy végleg kiemeli az embert a biológiai létből, e lét »fogságából« a teljes »szabadságba« vezeti el. A másik irány alapja az intelligens gép, a mesterséges intelligencia, amely exponenciális gyorsasággal fokozva önmaga komplex tudását és képességeit, egy idő után nemcsak az egyes ember, de az egész emberiség univerzális intelligenciáját is meghaladja (és persze itt sem áll meg majd), s így végül a szó szoros értelmében »ember felettivé« válik. Az egyik irány tehát az embert teszi géppé (gépesített szuperlénnyé), a másik viszont a gépet teszi emberré, »ember feletti« emberré.”

Nyitókép: Patrick T. FALLON / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PUFIDESZ és jajj a cankciók
2023. március 14. 10:51
Érdemes az eredeti cikket a beidézett résznél is tovább/végigolvasni, mert jól beindul az 'Öreg' mondókája (habár ezt már elsütötte az egyik nem régi 'Ez itt a kérdés' adásban is). Kicsit eléggé keveri a tervezett eszméket a szükségszerűnek tűnő technikai haladás jóslatával, de inkább mindenki maga gondolkozzon el az írottakon. Annyit talán megjegyeznék, hogy az ilyen nyakatekert levezetések/magyarázatok sokat rontanak a komolyan vehetőségen még akkor is, ha vannak benne logikus elemek.
krampus
2023. március 14. 02:26
Ha a gep emberfelettive valik, akkor ki fogja irtani ezt a homo sapienst, amely a foldbolygo pestise, rakfeneje! Vagy megallitja, vagy elobb lelegel mindent, tonkretesz mindent s miutan mar mindent kipusztitott es tonkretett, onmaga is kihal.
mediator01
2023. március 13. 21:44
Fogy a dollár iránti bizalom, fogy a dollár világméretű forgalma, ezért a dollárlufiból ezzel a válságocskával ki kellett engedni egy kis fuvallatot. Lesz még ilyen több is. De a háború sem rossz ötlet, azzal csak az a baj, hogy előbb-utóbb megnyeri valaki.
mediator01
2023. március 13. 21:44
.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!