A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

2023. február 07. 09:51

Márki-Zay Pétert a mesterséges intelligencia hatpontos iránymutatással látta el, köztük olyan újdonságokkal, hogy részt kell venni tüntetéseken.

2023. február 07. 09:51
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

„Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Még a mesterséges intelligenciát is többen igénybe vették a hétvégi pártmegszólalók közül, ezzel jelezvén, hogy mindent bevetnek. Arról nemigen szóltak, vajon a demokratikus elkötelezettségű hazai politikai gondolkodókat is használnák-e, azaz szisztematikusan bevonnák-e őket a helyzetértékelésbe és koncepcióalkotásba. Viszont a ChatGPT használatában is megmutatkozik a természetes intelligenciák közötti differencia. A tapasztalatairól valamilyen okból MÁV feliratú pólóban beszámoló Márki-Zay Pétert a mesterséges intelligencia hatpontos iránymutatással látta el, köztük olyan újdonságokkal, hogy részt kell venni tüntetéseken, támogatni kell a független médiát – ezt külön köszönjük az AI-nak –, valamint el kell menni választani. Ezzel szemben, amikor Tüttő Kata azt kérdezte a ChatGPT-től, hogy ha csak egyetlen törvényjavaslat jöhetne szóba, amely jobbá teheti az emberek életét, akkor mi lenne az, a mesterséges intelligencia az MSZP legújabb baloldali fordulatához illeszkedő alapjövedelmet dobta ki válaszul.

Idáig ez még rendben is lenne, csakhogy a fenti jelenetek továbbra sem adnak választ a kérdésre, hogy az ellenzéki pártok a NER tizenharmadik évében választáson leválthatónak tartják-e a rendszert, illetve – ha már törvényjavaslatra vonatkozott a szocialista kérdés –, mi a viszonyuk a már nem is csupán kétharmados, de a rendeleti kormányzással teljesen eljelentéktelenített parlamenthez. Ebből adódik az a mélységi probléma, amit Unger Anna politológus úgy fogalmazott meg a karácsonyi Jelen számára adott interjúban, hogy valójában az ellenzék sosem tette a politikai játszma tétéjévé a rendszerellenességet. Ami így csupán jelszó, miközben az ellenzék minden olyan intézményben részt vesz, amit a NER felkínál neki, és amelyeket a rendszer a saját legitimálására használ fel. Erről több mint egy évtized leforgása alatt nem folyt nyilvános vita azon szereplők részéről, akiknek ez ügyben döntési lehetőségük lenne.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. február 07. 18:52
Még azt nem próbálták, hogy a Fidesszel együtt induljanak. Pedig ah akkor is vesztenének, akkor gyöznének.
szürkeSzarvas
2023. február 07. 14:41
Pedig a Zoli néni az egyik legélesebb kés a moslekos fiókban.. :)
olajfa1
2023. február 07. 14:27
MZP még az idén a SZEMÉTDOMBRA KERÜL!
zakar zoltán béla
2023. február 07. 14:13
tüti blog
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!