Nem tartozunk semmivel Ukrajnának

2022. december 13. 07:16

Az Egyesült Államok és a NATO is csak korlátozottan készek támogatni Ukrajnát.

2022. december 13. 07:16
null
Efraim Inbar
Magyar Nemzet

„Egy nemrégiben megjelent cikkében amellett érvelt, hogy a történelemben nincs jó és rossz oldal, a történelmet a győztesek írják. Ki fog győzni az ukrajnai háborúban?

Az első kérdés az, hogy mit nevezünk győzelemnek? Ha az ukránok úgy határozzák meg a győzelmet, hogy minden elveszített terület, köztük a Krím félsziget és a teljes Donbasz visszatér Ukrajnához – akkor nem fognak győzni. Oroszország ugyanis egy nagy és erős állam, csak éppen gyenge hadsereggel. Minden háború képlete két számításból áll. Az egyik, hogy ki fizetteti meg a nagyobb árat? A másik, hogy ki képes többet szenvedni?

Szerintem mindkét kérdésre Oroszország a válasz. Lehet, hogy az oroszok már nem tudnak több területet elfoglalni, de légierejükkel és rakétáikkal elpusztítják Ukrajnát. Ugyanerre az ukránok nem képesek, már csak azért sem, mert a Nyugat nem hagyja nekik. És az oroszok nagyon tudnak szenvedni is. Hosszú távon már nem az számít, mi történik a csatatéren. Az ukránok kénytelenek lesznek beletörődni a területi veszteségekbe, és elfogadni valamilyen tűzszünetet.

Február 24-e előtt a szakértők többsége elképzelhetetlennek tartotta a háború kirobbanását. Ön is közéjük tartozott?

Nem voltam igazán meglepve. Írtam is egy elemzést arról, hogy a háború nagyon is valós lehetőség, még a XXI. században is. Hogy úgy mondjam, az oroszok nem vegetáriánusok. Az nem lepett meg, hogy az oroszok erőszakot alkalmaztak, az már annál inkább, hogy milyen közepesen szerepeltek. Azt hittem, könnyedén nyerni fognak.

Izraelnek is sajátos álláspontja van: nem csatlakozott a szankciókhoz és nem küld fegyvereket sem Ukrajnának. Miért választották ezt az utat?

Először is emlékeztetnék rá, hogy Oroszország szomszédos állam – ugyanis 2015 óta ott vannak Szíriában. Ez azért is fontos nemzetbiztonsági szempontból, mert próbáljuk megelőzni, hogy Irán rakétabázisokat telepítsen Szíriába. Az oroszokkal pedig jó a kapcsolatunk, és ezt nem is szeretnénk elrontani. Az ENSZ-ben egyébként megszavaztuk az Oroszországot elítélő határozatokat, még ha ennek nem is lett semmilyen hatása. Ukrajnának pedig már csak azért sem adunk fegyvereket, mert nekünk is szükségünk van rájuk. Ne felejtse, hogy Izrael is hadban áll!

Ha az ukránok fegyvereket akarnak vásárolni tőlünk, akkor rendeljék meg, várják ki a sorukat, és néhány év múlva megkaphatják. Nem tartozunk semmivel Ukrajnának. Sőt, az ukránok rendre Izrael ellen szavaznak az ENSZ-ben. Igaz, Ukrajnában jelentős zsidó közösség él, de nekik már a háború előtt megüzentük, hogy meneküljenek. Ugyan Volodimir Zelenszkij is zsidó, de nem hinném, hogy ennek bármilyen szerepe van az identitásában, vagy az izraeli−ukrán kapcsolatokban.

Nem tart attól, hogy ezt rossz szemmel nézi az Egyesült Államok?

Az Egyesült Államok és a NATO is csak korlátozottan készek támogatni Ukrajnát. Például nem hajlandók saját katonáikat küldeni a háborúba, nem akarják kockáztatni az eszkalációt. Ugyanígy nekünk is megvannak a magunk korlátai, csak éppen máshol húzódnak. De ez nem az elvekről szól. Ha tényleg annyira fontos lenne Ukrajna, miért nem küldenek oda csapatokat?”

Borítókép: Efraim Inbar, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet konzervatív kutatóintézet elnöke (Fotó: László Dávid)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. december 13. 20:10
A kurva anyját az USA-nak! Dehogynem tartoznak Ukrajnának! FELELŐSSÉGGEL TARTOZNAK A HALOTTAKÉRT! Az EGÉSZ NEM TÖRTÉNT VOLNA MEG, HA ŐK NEM MENNEK ODA!!!
Carcess
2022. december 13. 14:19
ha az oroszok úgy támadnák ukrajnát mint az usa irakot már győztek volna irakban az első támadásokban 600.000 civil halt meg a végére több millió civil áldozat ezt az oroszok nem lépték meg
Lajoss
2022. december 13. 13:29
Efran,otthon okoskodjál..:)
Hydra Esus
2022. december 13. 11:10
A nyugati degenerált államok vezetése nem ukrajna mellett áll, hanem az usa érdekeit szolgálja ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!