Az EU világos üzenetet küldött a rövid pórázzal: nem érdemes Orbán Viktor példáját követni

2022. december 14. 18:51

Senki nem vágyik a szamárpadra, ahová a Fideszt ültették.

2022. december 14. 18:51
null
Fekete-Győr András
Fekete-Győr András
Facebook

„Bölcs javaslat született, a jelenlegi, korántsem optimális körülmények között még a legjobb. Ennek alapján nem vesznek el a járványkezelés okozta gazdasági károkat enyhítő forrásaink – de korrupt és antidemokratikus működés helyett átlátható módon kell ezeket felhasználnunk. Nem vesznek el a költségvetési forrásaink sem – de érdemi reformok árán juthatunk csak hozzájuk. Tény, hogy az Európai Unió lassan mozdult, nehezen értette meg és sokára hitte el, miként él vissza az uniós jóhiszeműséggel a magyar kormány. Mostanra talán sikerült minden kibúvót lezárni, minden zsarolást helyre tenni. Érdemes ebben a pozitív elemeket meglátni:

Nagyon jó, hogy megmaradt az esély, hogy maradéktalanul megkapjuk ezeket a pénzeket. Nincs igaza azoknak, akik szerint a magyar érdek e források végleges elvonása lett volna. Nem elsősorban Orbán Viktor, hanem az átlagmagyar élete lenne akkor sokkal nehezebb.

Nagyon jó, hogy az uniós szupermérföldkövek elérésével egy kevésbé korrupt gazdaság, egy függetlenebb igazságszolgáltatás, egy átláthatóbb működésű végrehajtó hatalom lehet a »jutalmunk«. Tartom magam ahhoz is, amit ígértem: tesztelni és használni fogunk minden olyan opciót, amit az uniós feltételek nyitnak számunkra a hatalom ellenőrzése terén.

Nagyon jó, hogy az EU világos üzenetet küldött a rövid pórázzal: nem érdemes Orbán Viktor példáját követni. Tudható, hogy a NER többek számára egyfajta illiberális mintaprojektként szolgált. Heinz-Christian Strache a magyar kormányzati médiabirodalmat szerette volna másolni, a lengyel kormány az igazságszolgáltatás függetlenségét igyekezett redukálni a fideszes megoldáshoz hasonlóan, de egyes cseh vagy olasz politikusok is méltatták az Orbán-kormány hatalmi gépezetét. Ennek biztosan vége. Senki nem vágyik a szamárpadra, ahová a Fideszt ültették.

A hétfő esti döntés talán lezár egy hosszú ideje tartó ámokfutást. Meggyőződésem, hogy senki nem szerette ezt már, még a fideszesek sem. Egy valódi honvédő háború szomszédságában a minket eddig finanszírozó »Brüsszellel« csatázni, hazugságokból falat emelni, közben egyre rosszabb forinttal egyre drágább termékeket venni… nem lehet így élni. Remélem, lassan vége lesz ennek az őrületnek, Orbánék feltöltik, amit kell, és újra kigyullad a fény.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. december 16. 07:27
Te csak kussolj agyhalott!
tigyufean
2022. december 15. 17:41
FGyA egy selejtes kommunista fattyú. Kár, hogy a tanácselnök faterja nem vadászni ment nemzés helyett.
csulak
2022. december 15. 16:55
SOHA TOBBE BALOLDALT !
confitür
2022. december 15. 16:41
A magyar választók egyértelmű üzenete,hogy Te egy utolsó semmitérő, bitang,lator vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!