De érdekel még bárkit is maga a játék?

2022. november 23. 13:00

És akkor itt a két fő slágertéma: a térdeplés meg a szivárványos karszalag.

2022. november 23. 13:00
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Facebook

„Áll a bál a katari foci VB-n. Halálos balesetek az építkezésen, ideológiai villongások a szervezeti háttérben, botrányos bírók a pályán... és még sört sem lehet kapni. A sajtó hisztériázik.

De érdekel még bárkit is maga a játék???

Ebből a szempontból mindenképp örömteli esemény (az argentin-drukkereknek nyilván nem), hogy az egykor Gyurcsány Ferenc által terroristáknak nevezett szaudiak válogatottja legyőzte Argentínát. Ez is kellően botrányos és felháborító, így talán átüti a világsajtó és a közvélemény ingerküszöbét. De ez legalább arról szól, amiről az egész VB-nek kéne: a sportról.

Ám ez csak ún. »elszigetelt eset«. Egy sima meccseredmény senkit nem érdekel. Hollandia győzött vagy Szenegál? Mit számít... Se így, se úgy nem lehet belőle hisztit, műbalhét, politikai üzenetet generálni. Nem tudnak rajta felháborodni a progresszív liberálisok, nem tudják telesírni a közösségi médiát a könnyeikkel az olvadó hópelyhek, sem letiltani a nekik nem szimpatikus játékosokat. De olajjal sem tudják leönteni őket az elmebeteg politikai aktivisták. És ha nincs balhé, akkor nincs sztori.

De van elég balhé a VB-körül – vagy ha nem, akkor kreálnak. Hogy mennyire kizsákmányolták a katariak a vendégmunkásokat, és milyen sok meg is halt közülük az építkezések során... Nem vagyok azzal vádolható, hogy különösebben szimpatizálnék az arab világ társadalmi-politikai berendezkedésével, vagy hogy a katari emír (akár a mostani, akár a korábbi) egyszerre diktatórikus és messianisztikus küldetéstudatú vezetése ne keltene megütközést bennem is. Azt sem tudom, mi szüksége volt a FIFA-nak arra, hogy Katarnak adja a VB rendezési jogát. Illetve dehogynem tudom: pénz kellett. Katar meg adott. Akiket meg zavar, hogy Katarban van a VB (pl. az USA, akik elől elhappolták a rendezés jogát), megtehetik, hogy nem vesznek részt rajta. Nyilván óriási öngól lenne, meg végképp meghalna tőle a nemzetközi sportélet, ha teljesen átadná magát a politikai állásfoglalásoknak. De sajnos most sem vagyunk már messze ettől.

A balesetek nagyon sajnálatosak, különösen ha halállal járnak – de a katari stadionok építése során történt halálos balesetek aránya nemhogy nem kiugró az építőiparban világszerte regisztrált áltaghoz képest, hanem alacsonyabb annál. Persze, ilyenkor jön az újabb érv, hogy eltitkolják a haléleseteket, nincsenek is regisztrálva a vendégmunkások, stb. És lehet, hogy tényleg így van. Mint ahogy azt sem tudjuk, mi történik valójában az emberi jogokra ilyenkor oly kényes nyugati cégek bangladesi ruha- és egyéb gyáraiban.

És akkor itt a két fő slágertéma: a térdeplés meg a szivárványos karszalag. Ezeken megy a legnagyobb derpegés. Az angolok térdepeltek – elég nevetségessé is tették magukat vele. A szivárványos karszalagot már nem vállalták be – a FIFA megtiltotta, mivel nem akar konfrontálódni a rendező országgal egy ilyen ideológiai kérdésben.”

Nyitókép: Antonin THUILLIER / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2022. november 24. 12:57
"De érdekel még bárkit is maga a játék?" Egyáltalán, van még valami ezen a világon, amiből búvópatakként ne a degenerált deviáns-politika törne elő?
Phm045
2022. november 23. 17:06
Kussolj kommunista szarminta!!!!
Lajoss
2022. november 23. 15:43
Nem.
Akitlosz
2022. november 23. 15:06
"De érdekel még bárkit is maga a játék? És akkor itt a két fő slágertéma: a térdeplés meg a szivárványos karszalag. " A Mandiner szerkesztőségénél tessék panaszkodni! Ez a fészbukkolás sem a játék, hanem a térdeplés meg a szivárványos karszalag miatt került ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!